Kitettek magukért

2022.07.31. 20:35

Munkában a lázi polgárőrök - Közreműködésükkel fogtak el migránsokat

A lázi polgárőrök kitettek magukért: jelzésük alapján fogták el az embercsempészt a rendőrök, egy kerékpárlopás és egy szándékos gyújtogatás elkövetőire is fényt derítettek.

Gyurina Zsolt

Kilenc illegális migráns a lázi kukoricásban. Fotó: OPSZ

Láziban néhány napja egy helybeli gazda jelezte, hogy a kukoricaföldje végén egy elhagyott, román rendszámú BMW gépjárművet észlelt és 4–5 embert látott a kukoricásban. Tobak László, a Lázi Polgárőr Egyesület elnöke és 25 éves fia, aki szintén polgárőr, civil ruhában, civil autóval azonnal a helyszínre indult, arra gondolva, ha tényleg migránsok rejtőznek, akkor az egyenruha és a szolgálati autó csak elriasztaná őket és a hatalmas kukoricatáblában lehetetlen lenne megtalálni őket.

A helyszínre érve látták az elhagyott gépjárművet és észrevettek egy turbános férfit a kukoricasorok között. A két polgárőr úgy vélte, hogy a migránsnak vélt személyek lehetnek erőfölényben, így a terepjáróval továbbgurulva takarásból figyelték az autójukat, miközben erősítésért telefonáltak. A téti rendőrőrsről egy rendőrrel, 4 fővel kezdték meg az intézkedést. Amikor odaértek, az embercsempész előjött a kukoricásból, mint később kiderült, abban a hitben, hogy a segítségére siető autómentősök érkeztek, akire vártak. Amint észlelte a rendőrautót, menekülni próbált, de megakadályozták. Az irataiból kiderült, hogy moldáv állampolgár. Ezt követően felfedezték, hogy a kukoricásban rejtőznek még emberek. Míg az egyik polgárőr lefogta az embercsempészt, a fiatalabb és a két rendőr kolléga a migránsok mögé kerültek, bekerítették őket és kiterelték őket a kukoricásból. Mikor kiértek, kiderült, hogy kilencen vannak. Az erőviszonyok hirtelen felborultak.

– A gyors helyzetfelismerésnek és a rutinos közös munkának köszönhetően azonnal tudtunk cselekedni, az emberfölény ellenére is úrrá tudtunk lenni a helyzeten és térdre tudtuk kényszeríteni az ellenállást tanúsító 9 migránst is – emlékezett vissza Tobak László. Mivel az egyetlen bilincs az embercsempész csuklóján volt, így rögtönöztek, gyorskötegelővel bilincselték meg őket. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.

Ezt követően is eseménydúsan teltek a Lázi Polgárőr Egyesület tagjainak napjai: egy kerékpárlopás és egy szándékos gyújtogatás elkövetőire is fényt derítettek, illetve a településen zajló, szervezett bűnözői csoport elleni fedett akció során helyszín biztosításában segítettek, melynek során a rendőrök az elkövetők elfogása után hamis, nagy összegű eurót, kábítószergyanús anyagot, maroklőfegyvert és éleslőszert foglaltak le.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában