Szonda

2022.07.17. 09:41

Koncentrált ellenőrzésekkel segítik a rendőrök a biztonságos közlekedést Sopronban

A szabálykövetők érdekében szűrtek ki szabálytalankodókat az elmúlt 24 órában a soproni járőrök.

kisalfold.hu

A rendőrség felvétele

A közlekedés biztonságát sokféleképpen lehet veszélyeztetni, ezek közül az egyik legalattomosabb szabályszegés az ittas vezetés, ezért a visszaszorítása érdekében folyamatosan ellenőriznek a rendőrök. A Soproni Rendőrkapitányság közterületi állománya az elmúlt napon is eredményesen lépett fel a szabálykövetők védelmében. Összesen 231 járművezetőt állítottak meg és ötüknél pozitív eredményt mutatott a szonda. Két esetben ennek közigazgatási bírság lett a következménye, míg három esetben a magas érték miatt a jogosítványok elvétele mellett büntetőeljárás lett a vége.

A rendőrség felvétele

Hazánkban az alkoholt fogyasztó gépjárművezetőkkel szemben zéró tolerancia van érvényben. Ez annyit jelent, hogy csak az ülhet a volán mögé, aki egy kortyot sem ivott. A rendőrségi ellenőrzések azt mutatják, hogy sokan megszegik ezt a szabályt, pedig már csekély mennyiségű alkohol fogyasztása is negatívan befolyásolja a biztonságos vezetést. Ilyenkor a sofőr bátrabban, meggondoltalanabbul, képességeit túlértékelve vezet, csökken a felelősségérzete és az önkontrollja. Szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A mozgásai pontatlanabbá válnak, nem érzékeli időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtja végre, a járművet nem tudja egyenesen tartani az úton.  A reakció és döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma pedig növekszik.

A Soproni Rendőrkapitányság arra figyelmeztet, hogy aki alkoholos állapotban vezet nem csak önmagát, hanem a többieket is súlyosan veszélyezteti, legyen szó akár egy másik gépjárművel közlekedőről, vagy akár egy gyalogosról. Sokszor előfordul, hogy nem az ittas okozó, hanem a vétlen fél szenvedi el a súlyosabb sérülést. A balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalás alapján lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat! 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában