Lángra kapott szerencsétlen madár

2022.07.20. 10:36

Három mezőgazdasági tűz is volt kedden Győr-Moson-Sopronban, az egyiket egy gólya okozta

Kedden három helyszínen is mezőgazdasági tüzek adtak munkát Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóinak.

Forrás: Katasztrófavédelem

Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay

Kedden reggel mintegy harminc szalmabála égett Töléstava külterületén. A pannonhalmi és győri hivatásos tűzoltók egy közelben lévő, többszáz bálából álló kazlat védve oltották el a bálákat, munkájukat több erőgép is segítette.

Délután Lövő és Röjtökmuzsaj között égett a tarló mintegy egy hektáros területen. A sopronkövesdi és soproni hivatásos tűzoltók mellett a lövői, völcseji és fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók is részt vettek a lángok megfékezésében. 

Valamivel később a csornai hivatásos, valamint a szanyi  és csornai önkéntes tűzoltókat is riasztották, ők  Szany külterületén küzdöttek a lángokkal, ahol kétezer négyzetméteren égett a tarló és a renden lévő szalma. Információink szerint egy szerencsétlenül járt gólya okozta a tüzet. A madár ugyanis egy elektromos vezeték miatt kigyulladt, ez terjedt tovább a tarlóra.

A hatalmas porral járó mezőgazdasági munkálatok, súrlódó alkatrészeket mozgató mezőgazdasági gépek, a hőség és szárazság fokozottan tűzveszélyes állapotot idéznek elő. Ha nem körültekintően végzik az aratási munkálatokat, odaveszhet a termés vagy a lángok martaléka lehet a drága gép.

A legfontosabb a betakarítási munkálatokban részt vevő gépek megfelelő karbantartása, valamint ezek szemléinek elvégzése, hiszen a műszaki hibás eszközök alkalmazásával megnő a tűzesetek kockázata. Emellett kiemelten fontos a tűzveszélyes anyagok - üzemanyag és kenőanyagok – szállítási szabályainak és a dohányzással kapcsolatos szabályoknak a betartása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában