Klobusitzky György tartott előadást

2022.07.06. 11:19

Felelősségteljes közlekedésről tanultak a soproni táborozók

A biztonságos közlekedésről nem lehet eleget, és elég korán elkezdeni beszélni, ezért is hívták meg Sopron Megyei Jogú Város támogatásával 2022. július 5-én Klobusitzky Györgyöt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyugalmazott mestertanárát a Soproni Rendőrkapitányságra.

kisalfold.hu

A szakember egy lendületes, poénokkal tűzdelt, a fiatalok érdeklődését folyamatosan fenntartó előadással ismertette a kapitányság táborozóinak azokat az alapvető közlekedési szabályokat, amelyek betartásával sokat tehetnek saját biztonságukért. Az előadás fókuszában a gyalogosok és a kerékpárosok voltak, mivel a hallgatóközönség tagjai önállóan így vesznek részt a forgalomban.

A jól alkalmazható praktikus tanácsok mellett, sok szemléletes példát is tartalmazott a prezentáció. Egy mini kerékpáros sisakban, illetve anélkül ledobott tojás példáján a gyerekek minden kétséget kizáróan meggyőződhettek a sisak fontosságáról, mert az abban ledobott tojás sértetlen maradt, míg anélkül darabokra tört.

Ezenkívül még láthattak arra példát, hogy milyen szörnyű tragédia származhat abból, ha valaki egy fülhallgatóval kizárja a környezet zajait, vagy nem világítja ki előírásszerűen a biciklijét.

Többek között a szakember az alábbiakat tanácsolta:

  • A gyalogosnak lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekednie, éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellet fényvisszaverő mellényt, vagy ruházatot kell viselnie.
  • Mielőtt a gyalogos lelép a járdáról mindig nézzen körül, győződjön meg arról, hogy a sofőr észrevette, tartson vele szemkontaktust, várja meg míg megáll. Csak akkor lépjen az úttestre, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.
  • A kerékpárosnak saját biztonsága érdekében ajánlott mindig sisakot és fényvisszaverő ruházatot viselnie.
  • A kerékpáros sohase álljon be jobbra indexelő autó mellé, mert könnyen tükre holtterébe kerülhet, így a járművezető nem látja. Ilyen esteben a kocsi mögé vagy elé kell állnia.
  • Kerékpárral lassan és óvatosan előre szabad sorolni piros lámpánál a jobb oldalon, feltéve hogy elég hely áll rendelkezésre, és ezzel a jobbra kanyarodókat nem akadályozza, de jobbról előzni tilos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában