Tragédia

2022.07.05. 13:18

Favágás közben halt meg egy férfi Mosonmagyaróváron - fotó + frissítve

Fakitermelés közben életét vesztette egy ott dolgozó mosonmagyaróvári férfi, miután rádőlt egy kivágott fa. Az eset körülményeit a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

kisalfold.hu

Bene Zsolt, a Kisalföldi Erdőgazdaság zrt munkatársa a fakitermelés során alkalmazott óvintézkedésekről beszélt a Kisalföldnek. Fotó: K.R.

Szokásos munkanapnak indulhatott annak a mosonmagyaróvári férfinek a napja, amely végül tragédiával végződött. A rendőrség közleménye szerint hétfőn reggel kapták a hírt, miszerint baleset történt Mosonudvar külterületén, a Kisudvar melletti fakitermelésnél. A kiérkező rendőrök megállapították, hogy egy, a munkálatoknál dolgozó férfire rádőlt egy fa, amelynek következtében olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette - adta hírül a mosonvármegye.net.

A mosonmagyaróvári Kurucz László ismerte az elhunytat, megrendülten vette tudomásul a baleset hírét: -Jóban voltunk – mondta a vendéglátással foglalkozó férfi, majd folytatta – Rendes, szorgalmas embernek ismertem meg – jegyezte meg.

László elmondása szerint nem volt kezdő az erdészeti munkában az elhunyt, közel egy évtizede dolgozott ezen a területen. Az ötvenes éveiben járt, mostohaapjával, testvérével élt egy fedél alatt. -Sajnálatos az eset – tette hozzá végül László.

Bene Zsolt, a Kisalföldi Erdőgazdaság zrt munkatársa lapunknak elmondta, melyek azok az főbb óvintézkedések, amiket a fakitermelés során figyelembe kell venni. Bár nem az ő területükön történt a baleset, az elmondottak az erdészeti munkák során igencsak hasznosak:

-A Kisalföldi Erdőgazdaság zrt-nél fakitermeléssel foglalkozóknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Biztonságtechnikai együttműködést kötünk velük, az általuk használt gépeknek a műszaki felülvizsgálatoknál is megfelelőnek kell lenniük – mondta a szakember, majd hozzátette - Nagyon erős szélben, mikor a fák csúcsának a kilengése meghaladja az egy métert, nem szabad a döntést elvégezni, mivel nincs befolyásunk a dőlő fa irányára. Ugyanez igaz mínusz 15 foknál nagyobb hidegben is. Fakitermelésre csak az jogosult, akinek erre megfelelő jogosítványai vannak – emelte ki, majd rátért a védőfelszerelésekre – A motorfűrész kezelőjének vágásbetétes nadrágot kell viselnie. Elengedhetetlen a sisak használata is, ami fültokot tartalmaz, megvédve a kezelőt a halláskárosodástól, van hozzá továbbá rostély, ami a szembe csapódó ágtól, fűrészportól óvja meg az illetőt – mondta végül Bene Zsolt.

A baleset körülményeit a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Korábban írtuk -  Az eset egy, a város külterületén lévő erdőben történt.

Fakitermelés közben életét vesztette egy mosonmagyaróvári férfi, miután egy kivágott fa rádőlt. Az eset egy, a város külterületén lévő erődben történt.

Az ott dolgozó férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A szintén mosonmagyaróvári Kurucz László ismerte az elhunytat, megrendülten vette tudomásul a baleset hírét:

– Jóban voltunk – mondta a vendéglátással foglalkozó férfi, majd folytatta – Rendes, szorgalmas embernek ismertem meg – jegyezte meg.

László elmondása szerint nem volt kezdő az erdészeti munkában az elhunyt, közel egy évtizede dolgozott ezen a területen. Az ötvenes éveiben járt, mostohaapjával, testvérével élt egy fedél alatt.

– Sajnálatos az eset – tette hozzá végül László.

Megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányság az alábbi tájékoztatást adta:

A rendőrségre július 4-én reggel érkezett bejelentés, hogy a Kisudvar melletti fakitermelésnél baleset történt. A kiérkező rendőrök megállapították, hogy egy, a munkálatoknál dolgozó férfire rádőlt egy fa, amelynek következtében olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Az eset körülményeit a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában