Jelzett a DNS minta

2022.06.02. 05:57

Ugyanúgy buktak le a bácsai postarablók, mint Tompa Eszter gyilkosa

2018 januárjában nem csak Győrben, országosan is nagy port vert fel a bácsai postarablás.

Szeghalmi Balázs

A rendőrök gondosan rögzítettek minden nyomot a bácsai bűnesetet követően 2018 januárjában. Ez is okozta a gyanúsítottak vesztét négy évvel később. Fotó: Kisalföld-archívum

  • A békésnek tűnő pénteki napon, ebédidőben egy ismeretlen férfi fegyverrel vagy annak utánzatával rabolta ki Győr-Bácsán a 6. számú postahivatalt.
  • Sokáig úgy tűnt, hogy az elkövetők megúszhatják a rablást, ám egy másik bűncselekmény életet lehelt a kihűltnek hitt rendőrségi aktába.
  • Mindkét gyanúsított többször összetűzésbe került a törvénnyel, az egyikük épp börtönbüntetését tölti.

Nem magányos farkas volt az elkövető

A rablás pár tíz méterre történt a kisbácsai általános iskolától, ám sem a tanárok, sem a diákok nem hallottak semmit abból, ami a postán zajlott. Amennyire csendesen rabolt, annyira gyorsan kámforrá is vált az elkövető. A rendőrség hiába ért rövid időn belül a helyszínre és zárta le a város útjait vagy tűzött ki félmillió forintos nyomravezetői díjat, éveken át úgy tűnt, nyoma veszett a rablónak.

Bűnjel azonban maradt a pici épületben; idén márciusban pedig azonosították a rablókat. A vádirat szerint a rabló ismeretlen típusú maroklőfegyvert használt a kisbácsai postán. Kiderült, hogy a sokáig magányos farkasnak gondolt férfinak segítője is akadt a rablás során.

6-6 évet kér a gyanúsítottakra az ügyészség

„A vádirat szerint az egyikük szerepe az volt, hogy autót biztosítson a rabláshoz. Ugyanakkor – jogosítvány hiányában – nem ő vezetett. Az autót a rablást elkövető vádlott vezette a postához. Az idősebb férfi itt fegyvert fogott az ügyfélablakon át az ott dolgozóra (a hölgy 846.350 forintot adott át neki), majd távozott az épületből, beszállt a járó motorral várakozó kocsiba – melyben a fiatalabb bűnsegéd ült –, és elhajtottak a helyszínről” – közölte kérdésünkre dr. Gál Katalin.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője hozzátette: mindkét férfi többször összetűzésbe került már a törvénnyel, büntetett előéletűek. Az egyikük jelenleg is jogerős büntetését tölti más ügyben. Arra a kérdésünkre, hogy milyen bizonyítékok vannak az elkövetők ellen, az ügyészség taktikai okokból egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Az 1973-as és 1980-as születésű gyanúsítottakat fegyveresen elkövetett rablás bűntettével vádolják, amelyért 10 évig terjedő szabadságvesztés is járhat. A vádirat szerint a rabló ismeretlen típusú maroklőfegyvert használt a kisbácsai postán. Ennek azért van jelentősége, mert sokáig az sem volt biztos, hogy igazi vagy játék fegyverrel zsákmányoltak. Az ügyészség 6–6 év börtönt kér a gyanúsítottakra, az első tárgyalási nap várhatóan ősszel lesz Győrben.

A rendőrség viszonylag gyorsan a rablás helyszínére ért, mégis évekig nem tudták letartóztatni a postarablókat. Egészen mostanáig. Fotó: Kisalföld-archívum

Jelzett a számítógép

Más forrásból származó információink szerint a rablópárost a helyszínen rögzített DNS-nyom buktatta le, kísértetiesen hasonló módon, mint Tompa Eszter gyilkosát. Úgy tudjuk: év elején az egyikük „stiklije” olyan összeghatárt ért el, hogy DNS-mintát vettek tőle. Majd miután a rendőrségi rendszerbe feltöltötték az elemzést, jelzett a számítógép – a bácsai postarablás ügyénél.

Megkönnyebbültek a helyiek

„Örülök, hogy sikerült elkapni az elkövetőket, ez megnyugvást ad a helyieknek. Az eset bizonyítja, hogy ha hosszú ideig nem is derít fel egy súlyos bűncselekményt a rendőrség, ez nem jelenti azt, hogy a bűnözők nyugodtan hátradőlhetnek” – mondta Bárány István, Bácsa önkormányzati képviselője.

Az egyszemélyes posta a mai napig működik a településrészen, népszerű a helyiek körében. Az a postai munkatárs, aki átélte a rablást, soha nem volt képes újra dolgozni itt.

A bácsai posta épülete napjainkban. A helyieknek megnyugvást ad, hogy rendőrök felderítették a fegyveres rablást. Fotó: Rákóczy Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában