Fizetniük kell

2022.06.29. 10:12

Gondatlanságuk miatt leszakadt egy ujjperce egy gyereknek az élményfürdőben - Győrben helybenhagyták a büntetésüket

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a bíróság helybenhagyta azoknak a férfiaknak a büntetését, akik gondatlanságukkal maradandó fogyatékosságot okoztak egy gyermeknek.

kisalfold.hu

Illusztráció / Pixabay

Illusztráció / Pixabay

A Győri Fellebbviteli Főügyészség közleményben tudatta, hogy a jogerős ítélet szerint a 10 éves gyermek 2015 júliusában egy élményfürdőben vízicsúszdázott. Az egyik csúszás alkalmával az érkezőmedencében felállt, a lába azonban megcsúszott, ezért bal kezével a medence oldalfalának tetejében megpróbált megkapaszkodni. A medence oldalfalán azonban egy kb. 1,5 cm-es rés húzódott, s a középső ujja abba beszorult. A gyermek az egyensúlyát elvesztette, a medence lépcsőjére esett, aminek következtében a rés elemének éles széle az ujja végpercét leszakította.

A balesetet megelőzően hónapokkal korábban a vízicsúszda tervezését, gyártását végző lengyel cég képviselője irányította és felügyelte a csúszda helyszíni kivitelezési munkáit. Ennek során azonban a férfi nem a kellő odafigyeléssel járt el, nem észlelte a fenti balesetveszélyes rést, így annak megszüntetése érdekében sem tett semmit. A csúszda helyszíni megfelelősségi vizsgálatát már egy magyar cég képviselője végezte, s igazolta, hogy a vízicsúszda biztonságos használatra alkalmas. A férfi a nem megfelelő alapossággal elvégzett vizsgálat miatt szintén nem vette észre a rést.

Az élményfürdő 2014 decemberében megkapta a használatba vételi engedélyt, ezt követően a vendégek használhatták a létesítmény berendezéseit, így a vízicsúszdát is.

A férfiak a rájuk vonatkozó foglalkozási szabályokat gondatlanul megszegték, ezért következett be a súlyos sérüléssel járó baleset.

A Sárvári Járásbíróság a férfiakat bizonyítottság hiányában felmentette, amely döntés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.

A Szombathelyi Törvényszék a férfiak bűnösségét megállapította 1-1 rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, és ezért őket 750.000 Ft, illetve 600.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

A harmadfokon eljáró Győri Ítélőtábla a 2022. június 28-án kihirdetett végzésével egyetértett a Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványával, a férfiak büntetését helybenhagyta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában