Közlekedés

2022.05.05. 21:26

Újra itt van a motoros szezon, figyeljünk kölcsönösen egymásra

A Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti szakemberének megelőzési tanácsai a motoros balesetek elkerülésére.

kisalfold.hu

A tavasz beköszöntével egyre több motorkerékpárral találkozhatunk az utakon, amely fokozott figyelmet kíván minden járművezetőtől.

A legelső dolog, amit a tulajdonosnak szükséges megtenni a szezon kezdetekor, hogy a használatba vétel előtt műszakilag vizsgáltassa át a gépjárművet, így technikailag kifogástalan motorral vegyen részt a közlekedésben. Fontos, hogy a motoros szokjon újra össze vasparipájával. A motor teljesítményét kizárólag csak forgalomtól elzárt, speciális pályán próbálja ki. A közúti forgalomban csak az a motoros haladjon, aki biztos vezetési képességeiben. A tudását vezetéstechnikai tréningeken fejlesztheti.

Ajánlott odafigyelni a védőfelszerelések minőségére, hiszen ez a baleseti sérüléseket hivatott csökkenteni – kezdte el tanácsait Tabi Sándor rendőr törzszászlós a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának járőrparancsnoka.

Azt is elmondta, hogy motorkerékpárt teljesen más technikával kell vezetni, mint egy személygépkocsit. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a motorral nem szabad hirtelen fékezni, mert ebben az esetben az első kereke megcsúszik és eldől. Annak érdekében, hogy ezt el tudják kerülni a sofőrök, arra van szükség, hogy ne csak a közvetlenül előttük zajló forgalmat, hanem a tőlük 100-150 méterre történő eseményeket is folyamatosan kísérjék figyelemmel.

Utast, csak az arra engedéllyel rendelkező szállíthat. Amennyiben a motorosnak utasa van, ő ugyan úgy rendelkezzen bukósisakkal, kesztyűvel, és megfelelő védőruházattal, mint a járművezető. A motorozás közben az vezető mögött ülő személy tudjon saját biztonságára ügyelni, legyen stabil, érje el a lábtartót, tudjon kapaszkodni és dinamikusan alkalmazkodni a vezetőhöz, mind ezt úgy, hogy őt nem zavarja a vezetésben. 

A kétkeréken történő teherszállításnál ügyelni kell rá, hogy a csomag sem elől, sem hátul nem nyúlhat túl a járművön, oldalt pedig csak a motorkerékpár legszélesebb pontjáig terjedhet ki. 

A törzszászlós elmondta, hogy a gépjárművezetőknek az utakon a legnagyobb kihívást a motor időben történő észrevétele jelenti. A haladás során a visszapillantó tükörben nem mindig tűnik fel a távolban közlekedő, nagyobb sebességgel érkező motoros. Elsőbbségi helyzetbe az autósoknak szükséges arra is figyelniük, hogy ezen járművek a vártnál előbb érkezhet. Legyenek körültekintőbbek, türelmesebbek és csak a teljesen biztonságos helyzeteket vállalják fel! Mindannyiunk közös érdeke, hogy minél kevesebb baleset történjen. Figyeljenek kölcsönösen a forgalomban részt vevők egymásra, akár két, akár négy keréken teszik azt – zárta gondolatait a járőrparancsnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában