"Szétlövök mindenkit"

2022.05.12. 07:00

Fegyverrel fenyegette a veszprémi diszkó biztonsági őreit, mert nem engedték be - Győrben hozott ítéletet a bíróság

Emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények szerepeltek a vádban

kisalfold.hu

Forrás: Illusztráció

A Győri Ítélőtábla tájékoztatása szerint, a vádlott (1988) 2019. június 13-án egy bárban tartózkodott több személy társaságában, és a bárpultnál szóváltásba került egy ismeretlen sértettel, akit egy alkalommal ököllel megütött. A sértett a padlóra esett és szemöldöke felrepedt. A vádlottat a biztonsági őrök kirakták a bárból. 
Másnap éjszaka a vádlott egy diszkóban volt, ahová telefonon odahívta egy ismerősét. Amikor megérkezett, felelősségre vonta, hogy miért hazudik, majd ököllel azonnal megütötte a sértett arcát, aki a földre esett, felállt, és hogy elkerülje a verekedést, azonnal távozott. A sértett sérülései két hét alatt gyógyultak.

Még ugyanezen éjszaka a diszkóban dolgozó biztonsági őr tudomást szerzett a bántalmazásról, és figyelmeztette a vádlottat, hogy nem mehet be olyan szórakozóhelyre, ahol ő és a társa a biztonsági őr. Ekkor a vádlott elhatározta, hogy a két biztonsági őrt megöli

Hazament, magához vette az engedéllyel tartott pisztolyát, és éjfél után visszament a diszkóhoz, ahol a bejáratnál egy biztonsági őr állt. A vádlott felhúzta a pólóját, hogy a fegyver bemutatásával megfélemlítse a biztonsági őrt, hogy az beengedje. 

A szemmel láthatóan ittas, bódult állapotban lévő vádlott kérdezte a biztonsági őrt, hogy hol vannak a barátai, mert „megcsinálja őket”. Az őr arra kérte a vádlottat, hogy menjen haza, ekkor a vádlott a pisztolyáért nyúlt és közölte, hogy „most szétlövök mindenkit!”

Az őr meg akarta akadályozni, hogy a vádlott a pisztolyát elővegye, és dulakodás közben a vádlott arcát, fejét ököllel két alkalommal megütötte, amelytől a vádlott a kövezetre esett. Az őr a vádlott kezéből a pisztolyt kicsavarta, és a rendőrök kiérkezéséig a segítségére érkező társával a vádlottat lefogták.

A vádlott aznap klonazepám tartalmú gyógyszert vett be, amelyre szeszesitalt és kokaint fogyasztott.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat 2 rendbeli emberölés előkészületének bűntettében, garázdaság bűntettében, testi sértés bűntettében, garázdaság vétségében, és kábítószer birtoklása vétségében ítélte bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a kiszabott szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetések súlyosítása érdekében; a vádlott és védője az emberölés előkészületének bűntette vonatkozásában felmentésért és a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a 2022. május 11. napján tartott nyilvános ülésen meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A másodfokú bíróság egyetértett a törvényszék azon megállapításával, hogy az emberölés előkészülete megvalósult, amely valóságos anyagi halmazatot képez a garázdasággal. Az ítélőtáblának a törvény adta lehetőségek miatt kisebb mértékű megváltoztatásra lehetősége nem volt, nagyobb mérvű változtatás pedig álláspontja szerint nem indokolt sem a súlyosítás, sem az enyhítés irányába. A büntetés tettarányos, egyéniesített, a büntetési célok elérésére alkalmas, a törvényszék a büntetéskiszabási elveknek megfelelő büntetést és mellékbüntetést szabott ki, amellyel az ítélőtábla egyetértett - közölte dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla  sajtószóvivője.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában