Nem létező ismerősével nyerészkedett

2022.05.26. 15:54

Belügyminisztériumi kapcsolataira hivatkozva csalt ki pénzt egy hiszékeny nőtől

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetése helybenhagyását indítványozta annak a férfinak, aki a Belügyminisztériumban dolgozó ismerősére hivatkozott, és ezzel pénzt csalt ki egy nőtől.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Az ítélet szerint a férfi 2018 szeptemberében szabadult letartóztatásából, és egy szombathelyi panzióban szállt meg. Ott összeismerkedett egy nővel, aki elmondta neki, hogy az Amerikai Egyesült Államokban szeretne dolgozni, de a szükséges iratok beszerzése nehézkes és lassú. A férfi azt hazudta, hogy van egy ismerőse, aki a Belügyminisztériumban dolgozik, és pénzért cserébe segíteni tud a gyorsabb ügyintézésben. 

A nő összesen 1.200 eurót adott a férfinak, hogy azt adja át az ismerősének a segítségért. 

A férfi a nem létező ismerőse nevében több alkalommal e-mailben hitegette a nőt a közeli utazással. Az iratok megszerzése érdekében – természetesen – nem tett semmit. A nő 2018. november 27-én feljelentést tett a férfi ellen.

A nőt – elkülönített eljárásban – befolyás vásárlásának bűntette miatt megrovásban részesítették.

A Szombathelyi Törvényszék a férfit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt, mint visszaesőt, 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, és vele szemben 388.410 Ft-ra vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet ellen a férfi és kirendelt védője a bűncselekmény minősítésének a megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezett.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetés szükséges. A férfi többszörösen büntetett előéletű volt a cselekmény elkövetésekor, s azt követően is többször elítélték. A korrupciós bűncselekmények társadalomra veszélyessége, kivétel nélkül, nagy. Káros hatása, hogy ismertté válásuk – szinte – törvényszerű következménye, hogy a társadalom tagjainak a hivatalos személyek befolyástól mentes működése iránti bizalma megrendül. Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőivel szemben a törvény szigorát kell alkalmazni.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik - közölte az ügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában