Összehangolt rajtaütés

2022.03.21. 09:08

Kábítószer, hamis gyógyszer, csempészett dohány - Győr-Moson-Sopron megyei bűnbandát kapcsoltak le a nyomozók - Videók

Több hónapos felderítőmunka után csaptak le a bűnszervezetre, akik a termékeket koszban, szemétben, állati ürülék mellett gyártották.

kisalfold.hu

A bűnbanda adófizetés nélkül, Olaszországból csempészte a vágott dohányt, amelyet Magyarországon és Ausztriában kialakított logisztikai bázisokon tárolt. A nyomozók a rajtaütéskor összesen 15 tonna dohányárut találtak a bűnszervezet raktáraiban, emellett több raklap füstszűrőt, cigarettapapírt, valamint egy komplett cigarettagyártó gépsort is lefoglaltak az egyes helyszíneken. A költségvetésnek okozott kár több mint félmilliárd forint volt - közölte a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

 

Koszban, ürülék mellett gyártották a termékeiket

 

A vízipipadohányt, egy ezer négyzetméteres, omladozó istállóban gyártották. A helyszínen zsákszámra állt a vágott dohány és a bekeveréshez szükséges több ezer liter aroma. A szállításra kész áru kartondobozokban sorakozott, kávéspohárnak álcázva.

 

A pénzügyőrök és rendőrök az istálló egyik sarkában egy elkülönített, lezárt helyiségben egy komplett gyógyszergyártó- és csomagoló gépsorra bukkantak. A helyszínen az előzetes szakvélemény alapján tiltott teljesítményfokozó és pszichotrop vegyületeket is találtak. Az emberi fogyasztásra szánt termékeket koszban, szemétben, állati ürülék jelenlétében gyártották.

 

Határon átnyúló együttműködés

 

A rendőrség közleménye szerint, tavaly ősz óta folyt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályán az az előkészítő munka, amely kábító hatású tablettákkal nagy mennyiségben üzletelő banda felszámolására volt hivatott. Közben kiderült, a NAV Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság is „rajta van” a szervezet egy-egy tagján, mivel tevékenységük nem „profiltiszta”: a tablettákon kívül dohánytermékben, illetve gyógyszerben, teljesítményfokozókban is utaznak illegálisan.

 

A NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival együtt, az osztrák nyomozók támogatásával fogták el a bűnszervezet tagjait. Az elkövetők többsége büntetett előéletű, hozzájuk a NAV MERKUR és a Rendőrség bevetési egységei érkeztek. A mintavételezést a NAV Szakértői Intézete végezte, de az akciót pénzügyőr járőrök és IT-szakemberek is segítették. A külföldi műveleteket – nemzetközi bűnügyi együttműködésben – az EUROPOL koordinálta.

 

Összehangolt akció

 

A három egység közötti információcsere eredményeként látókörbe kerültek azok a Győr környéki ingatlanok, ahol a csapat bűnös tevékenységét űzte. Az elemző-értékelő munka 2022. március 8-án teljesedett ki, amikor 39 szolgálati kocsival 76 rendőr, valamint a NAV munkatársai lecsaptak az öt célszemélyre, majd 7 lakásban, illetve raktárban tartottak kutatást. Fontos szempont volt az elfogások időzítése; a nyomozási cselekmények összehangolása megakadályozta az esetleges szökést, valamint a bizonyítékok elrejtését, megsemmisítését.

 

 

A tablettával való bűnös kereskedést nagyban űzték, a gyanút több felvonásban megrendezett, 15 ezer darab, több mint 6,7 kilogramm színes bogyó megszerzése, eladása alapozza meg. Most azonban végleg leszerepeltek.

 

A tablettákon 2000-2500 forintért adtak túl, így a 15 ezer bogyóval - óvatos becslések szerint - alaphangon 30 millió forintos nyereségtől kímélték meg őket a rendőrök.

 

A csapat minden tagjának megvolt a szerepe

 

Volt, aki osztotta, mások végrehajtották a feladatokat. A tablettás csomagok beszerzését a gyanú szerint az 54 éves N. Lajos intézte, majd átadta a megrendelést 52 éves társának, illetve az 55 éves B. Lajosnak, ők értékesítették tovább a felkutatott vevőknek. 

A most elfogott csapat 4. (B. Lajos fia, a 30 éves B. Richárd) és 5. tagja (a 45 éves F. Roland) sofőrként, illetve a cucc elrejtéséül szolgáló raktárak biztosításáért feleltek.

Utóbbiról a győri nyomozók szolgáltak terhelő adatokkal, a sofőrt ugyanis korábban többször elkapták kisebb-nagyobb, kábítószergyanús tartalmú pakkokkal – nem véletlenül. Kábítószer birtoklása vétségének indult a vele közölt gyanú, később már elegendő bizonyíték állt rendelkezésükre, hogy kábítószer-kereskedelem bűntettével is meggyanúsítsák. Ez most tovább bővült.

 

A kék, narancssárga, illetve világosbarna színű tabletták az előzetes igazságügyi vegyészszakértői vélemény alapján 3-MMC-t tartalmaznak, amely új pszichoaktív anyagnak minősül.

 

A csapat két tagja, az 52 éves H. Zsolt, valamint N. Lajos lakásán további kábító hatású szereket foglaltak le. Összesen közel 3 kilogramm, különböző színű (fehér, rózsaszín) és állagú (por, massza) új pszichoaktív anyag került a bűnjelraktárba.

 

Gépsorokat, dohánytermékeket, hamis gyógyszereket, alapanyagokat és csomagoló anyagokat foglaltak le

 

Míg a Pest megyei rendőrök az általuk indított büntetőeljáráshoz szükséges bizonyítékok bezsákolásával voltak elfoglalva, a NAV munkatársai a saját, költségvetési csalás miatt elrendelt nyomozásukhoz kapcsolódó cigarettagyártó gépsor, több raklapnyi füstszűrő, valamint temérdek dohánytermék lefoglalását intézték. A győri nyomozók is odatették magukat, gyógyszerhamisítási büntetőeljárásuk bizonyítékait lajstromozták: gyógyszergyártó gépsor, csomagoló anyagok, hamis gyógyszerek kerültek bűnjelkamrába.

 

 

A négy, azóta letartóztatott férfit, valamint a szabadlábon védekező B. Richárdot új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsították meg. A gyanúsítás ellen panaszt nem tettek, ahogyan vallomást sem.

 

Egy kézbe kerültek az anyagok

 

A bűnszervezet az illegális dohánykereskedelem és gyógyszerhamisítás mellett új pszichoaktív anyag terjesztésével is foglalkozott. Az ügyészség döntése alapján mindhárom bűncselekménnyel kapcsolatban a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja le az eljárást. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének gyanúja miatt indított nyomozásának iratait átadta az igazgatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában