Nem volt otthon senki

2022.02.01. 17:26

Tűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat Győrben

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Forrás: Pixabay

Hétfőn este érkezett a jelzés a megyei műveletirányító ügyeletre, hogy Győrben a Debreceni utcában egy társasház földszinti lakásából füst szivárog.

A város hivatásos tűzoltói percek alatt a helyszínre értek, mivel senki nem nyitott ajtót, betörték azt, hogy bejussanak a lakásba. Ekkor azt látták, hogy a tűzhelyen felejtett étel füstölt. A tűzoltók levették a villanytűzhelyről a füstölő edényt, majd átszellőztették a lakást. A lakó nem volt otthon. Az éber szomszédoknak és a tűzoltók gyorsaságának köszönhetően nem keletkezett tűz - közölte a katasztrófavédelem. 

 

A lakástüzek gyakran keletkeznek a konyhában. Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda! Gondatlansággal értéktárgyakat, ingatlanokat, de főképp saját és mások testi épségét, életét is veszélyeztethetjük. 

 

A tűzoltók tanácsai, hogy megelőzzük a tűzeseteket:

 

A tűzhelyen felejtett étel, olaj, gyorsan tüzet okozhat, a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) pedig gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, mert számos tűzesetet éppen az okoz, hogy az otthonról távozó háziak elfelejtik, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt. 

 

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángba borítja az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az edényt egy fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyt.

- Lehetőleg tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában! 

- Egy füstérzékelő is hasznos lehet otthonunkban, ami még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet! 

 

Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki.  Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában