Kékfény

2022.02.28. 19:16

Figyelem! Fokozott rendőri ellenőrzések várhatók a soproni utakon - fotók

Az elmúlt hétvégén is sok volt az ittas vezető, ezért a „4 NEM” szabályának betartására hívják fel a figyelmet a soproni rendőrök.

kisalfold.hu

A Soproni Rendőrkapitányság járőrei a kapitányság illetékességi területén fokozott közúti ellenőrzést tartottak az elmúlt hétvégén. Az akció során 857 alkalommal fújatták meg a szondát, amely hét esetben is pozitív értéket mutatott. A hét esetből ötször kellett a sofőrrel szemben, a jogosítvány azonnali bevonása mellett büntetőeljárást kezdeményezni a fújt érték miatt.

 

 

- Bűncselekményt követ el az, akinek a szervezetéből 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációt meghaladó érték mutatható ki. Ennek megállapítása történhet „szondáztatás” alkalmával, vagy vérvétel alapján. Aki ittasan vezet, gyakran azt gondolja, hogy az alkohol nincs befolyással a vezetési képességeire, pedig ez nem így van. Orvosilag bizonyított, hogy ilyenkor, többek között, romlik a mozgáskoordináció, növekszik a reakcióidő, szűkül a térlátás – mondta el Kovács Miklós rendőr alezredes a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője.

 

- Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a folyamatos ellenőrzéseink és a figyelemfelhívó kommunikációnk ellenére sem csökken az ittas vezetők száma, pedig ez egy komoly baleseti tényező. Saját és embertársaink biztonsága érdekében, kérem, hogy tartsák be a „4 NEM” szabályát! Ezek szerint: Ha alkoholt fogyasztottam NEM ülök a volán mögé! Ha tudok róla, hogy a sofőr ittas, NEM engedem vezetni, és NEM ülök be a kocsiba! NEM kínálom alkohollal vendégemet, ha tudom, hogy még vezetni fog! – tanácsolta az alezredes.

 

A Soproni Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint további fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzésekre lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában