Közlekedés

2021.12.22. 12:09

Óvatosan keljünk át a zebrán! - Az ünnepi rohanásban is figyeljünk a biztonságos közlekedésre

Közvetlenül az ünnep előtt hatalmas a forgalom az üzletek, bevásárlóközpontok környékén. A vásárlás lázában gyalogosként sokkal figyelmetlenebbek vagyunk, amikor átkelünk az úttesten.

kisalfold.hu

A győri sétálóutca egész nap forgalmas, a közlekedés gyalogostól és autóstól egyaránt nagyobb figyelmet követel.  Fotó: Huszár Gábor

Fotós: HUSZAR GABOR

Sopronban gázoltak el egy 12 éves gyalogost - számolt be a kisalfold.hu kedden.

A gyalogosok a közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői – hangsúlyozta lapunknak Rosta Roland rendőr őrnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. – Közúti balesetek során szinte minden esetben személyi sérülés történik, ezért elengedhetetlen a szabályos, figyelmes, megfontolt közlekedés.” A szakember elmondta, hogy a megye útjain az elmúlt időszakban több gázolás is történt.

 

 

Karácsony előtt több a gyalogosbaleset 

 

A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok a kijelölt átkelőhelyre történő lelépés előtt mindkét irányba körültekintenének, illetve a járművezetővel való szemkontaktust felvéve meggyőződnének az átkelés veszélytelenségéről. Fontos, hogy a járművezető olyan sebességgel közelítse meg a zebrát, hogy ha gyalogost lát, biztonságosan meg tudjon állni. 

 

– Hogy a gyalogosok ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, azért rendkívül sokat tehetnek – jegyezte meg Rosta Roland rendőr őrnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. – Az első és legfontosabb, hogy legyenek tisztában a KRESZ gyalogosokra vonatkozó szabályaival és tartsák is be azokat! 

 

Fontos szabályok gyalogosoknak 

 

A járdáról való lelépést megelőzően győződjünk meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról. Vegyük figyelembe, hogy nedves, csúszós téli aszfalton a járművezetők nem képesek hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani. Mindig legyünk kiszámíthatóak, soha ne tegyünk hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amikor az úttest közvetlen közelében megyünk. A gyalogosnak a járdán kell közlekednie. Ha nincs járda kiépítve, haladjunk a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpársávon. Ha az úttesten gyalogolunk, mindig a biztonságos bal oldalon haladjunk, a menetiránnyal szemben. (Lakott területen kívül ez kötelező, azon belül pedig ajánlott.) Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségünk, csak akkor lépjünk az úttestre, ha meggyőződtünk róla, hogy áthaladásunkkal a járműforgalmat nem zavarjuk. 

 

Mindig legyünk láthatóak 

 

– A legfontosabb szabály, hogy mindig legyünk óvatosak és körültekintőek – tanácsolja a rendőrségi szakember. – Saját életünk, testi épségünk és egészségünk érdekében soha ne számoljunk azzal, hogy a járművezetők minden esetben érzékelnek minket. Tegyünk meg mindent a saját észlelhetőségünk érdekében. A sötét tónusú ruházat helyett keressünk feltűnőbb színűeket! Lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között – lakott területen belül, nappali viszonyok mellett – is életmentő lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában