Bűnügy

2021.11.23. 14:23

Nem küldenék börtönbe a férfit, aki a vád szerint megerőszakolta és megsebesítette a feleségét Sopronban

A főügyészség börtönbüntetés helyett felmentésre és kényszergyógykezelésre tett indítványt annak a férfinek az ügyében, aki a vád szerint megerőszakolta és megsebesítette feleségét Sopronban. A nyilvánosságot végül kizárták a Győri Törvényszék előkészítő üléséről tegnap.

Munkatársunktól

A kóros elmeállapotú férfi a tegnapi előkészítő ülésen nem ismerte el tettét. A tárgyalás érdemi részéről a sajtót kizárták, felvételünk ezt megelőzően készült. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Öt bűncselekménnyel, köztük több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és szexuális erőszakkal is vádolják azt a férfit, akinek ügyében a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség felmentésre és kényszergyógykezelésre tett indítványt. Úgy vélik, az ötvenes éveiben járó férfi nem büntethető elmeműködésének kóros állapota miatt, és attól is tartani kell, hogy hasonló bűncselekményt fog elkövetni.

Megromlott a kapcsolat

A vádlott és házastársa kapcsolata 2018-ra annyira megromlott, hogy felesége válni akart, de a férj ezt nem tudta elfogadni. Mindenhová követte a nőt, még a munkahelyére is rendszeresen bekiabált, obszcén megjegyzéseket tett és mutogatott neki.

Két hét alatt 136 alkalommal hívta fel a sértettet, üzeneteket küldözgetett neki. Felesége gyermekének is zaklató vagy épp értelmezhetetlen üzeneteket hagyott.

Hiába menekült

A nő már nem bírta a zaklatást, elmenekült és inkább albérletbe költözött. A férfi ezután sem hagyott fel viselkedésével, továbbra is követte az utcákon a sértettet. Egyszer Sopronban a felesége autójára feküdt, letörte az ablaktörlő lapátot és azzal ütötte a jármű szélvédőjét. A nőt meg is erőszakolta, mert az nem volt hajlandó „még utoljára” szexu­álisan érintkezni vele.

A segítőkre is rátámadt

A sértett a munkahelye felett található albérletben lakott, amit a vádlott is tudott, ezért 2019. március 19-én a kora esti órákban megvárta feleségét a lépcsőházban, és egy 11 centiméter pengehosszúságú késsel megtámadta, több szúrással megsebesítette. Ekkor a nő segítségére sietett az egyik kollégája, akit szintén megtámadott és megfenyegetett a késsel.

A munkatárs végül elmenekült a zavarodott és féltékeny férj elől. A sértett a kezeit maga elé tartva próbált védekezni a szúrásokkal szemben, de végül négyszer eltalálta a kés. Ekkor egy újabb férfi sietett a segítségére, a vádlottat lerántotta feleségéről, aki így el tudott menekülni. A férj ekkor a segítségül érkezett férfira támadt és többször megszúrta.

A vádlott a sértett után szaladt, majd ismét a férfire támadt, végül beült az autójába és ausztriai lakóhelyére hajtott, ahol rövid időn belül elfogták az osztrák rendőrök.

A férfi ellen több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt emeltek vádat, de végül az ügyészség tett indítványt a felmentésére és kényszergyógy­kezelésére. Ennek oka, hogy a férfinek a kórós elmeállapota képtelenné tette, hogy felismerje cselekményének súlyát és következményeit.

A tegnapi, Győri Törvényszéken tartott előkészítő ülésen a sajtó képviselői csak néhány percig lehettek a teremben. Dr. Bóka Tibor bíró úgy kezdte a tárgyalást, hogy nem tudta, jelen lesz a média. Mivel a vádpontok között szerepel a szexuá­lis erőszak büntette, a sértett érdekeire tekintettel kizárta a nyilvánosságot.

A törvényszék sajtóképviselőjétől megtudtuk, hogy a férfi nem ismerte el felelősségét. A bíró az ügyet tárgyalásra tűzte, amely várhatóan januárban folytatódik bizonyítással, továbbra is zárt tárgyalással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában