Biztonság

2021.11.25. 11:36

Rendőrök védik a gyerekek jogait Sopronban

kisalfold.hu

Forrás: Illusztráció/Rendőrség

A napokban ünnepelték világszerte a gyermekek jogainak világnapját.

– A Soproni Rend­őrkapitányságon egy éven belül sajnos többször kellett elrendelnünk büntetőeljárást a gyermekek jogait súlyosan sértő esetek miatt – mondta el Kránitz Tamás rendőr őrnagy, vizsgálati osztályvezető.

A feljelentéseket gyakran a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaitól vagy közeli hozzátartozóktól kapják. Azonban olyan gyermekpornográf ügyben is folytatnak eljárást, ami a Google mesterséges intelligenciájának a jelzése alapján jutott a tudomásukra. Ezekben az esetekben a gyanúsított a Google titkosított tárhelyein tárolta azokat a jogsértő felvételeket, amiket kiszűrt az algoritmus.

– Ezeknek az ügyeknek a vizsgálata mindig extra terhet ró az előadóra, mert nemcsak szakmailag, de emberileg is kihívást jelentenek. Ugyanakkor törekszünk a gyors, szakszerű felderítésre, fokozott hangsúlyt fektetünk a gyerekek jogainak biztosítására az egész eljárás alatt. Ez gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyermekkorú sértettet csak abban az esetben hallgatjuk ki, amennyiben ez elengedhetetlenül fontos. A kihallgatást úgynevezett gyermekkihallgató helyiségben végzi erre képzett, tapasztalt, empatikus kolléga. Amennyiben szükséges, pszichológust is bevonunk az eljárásba – fejtette ki Kránitz Tamás.

Ezek a bűnügyek valóban sokszor próbára teszik a kollégái lelkierejét, de mindig erőt ad nekik az a tudat, hogy munkájuk eredményeként lehet elítélni a gyermekek jogait megsértő elkövetőket – zárta mondandóját a rendőr őrnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában