Kék hírek

2021.10.28. 13:30

Vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlat Gönyűn – videón az olajszennyezés eltávolíása

Fontos napirendi pont volt az olajszedő berendezés működtetése.

kisalfold.hu

2021.10.28. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság víztisztitási bemutatót tartott Gönyűn, olaj tisztító berendezés működését mutatták be. Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Az ÉDUVIZIG csütörtökön közös vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlatot hajtott végre a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Vízügyi Hatóságával a Gönyűi Hajózási Üzeménél mintegy 40 fő részvételével.

A gyakorlatra azért volt szükség, hogy a szakemberek kipróbálják és oktatási céllal bemutassák kollégáinknak a raktárkészletünkben megtalálható KOMARA tárcsás olajleszedő berendezések működését, hogy „éles” helyzetben is a megfelelő módon és hatékonysággal valamint rutinnal tudják majd működtetni.

Továbbá a vízminőség-védelmi kárelhárítási feladatokhoz kötődő, szakmai szervezetekkel való kapcsolattartási és együttműködési tevékenységet is gyakorolták a résztvevők.

A műveletet az tette még aktuálisabbá, hogy a 2020 decemberében bekövetkezett szigetszentmiklósi olajszennyezés is rámutatott arra, hogy bármikor bekövetkezhet egy olyan mértékű szennyezés, mely indokolttá teszi ezen nagyteljesítményű készülékek gyakorlati használatát.

A bemutatott berendezés alkalmas többféle olajszármazék, például használt olaj, gázolaj, hidraulikaolaj vízfelszínről való eltávolítására. Az üzempróba során a berendezést egy medence vizére helyezték, így azt a természeteshez közeli állapotok szerint tudták kipróbálni a környezet veszélyeztetése nélkül.

Fotó: Csapó Balázs

A berendezés nagy előnye, hogy alkalmazása során egyéb veszélyes anyag a visszagyűjtött szennyezőanyagon kívül nem keletkezik. A gyakorlat során az ÉDUVIZIG munkatársai nemcsak jártasságot a gép üzemeltetésében, hanem meghatározhattuk azt is, hogy a különböző olajféleségeket a gép milyen beállítások mellett távolítja el a leghatékonyabban.

A berendezés üzemeltetésén túl egyéb vízminőségi kárelhárítási technológiákról és eszközökről is megújíthatták az ismereteiket az erről szóló előadáson, illetve az ezen munkákhoz kapcsolódó általános balesetvédelmi oktatásuk is megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában