Bűnügy

2021.10.05. 18:02

Vízelvezető árokba lökte a segítségére siető férfit – Súlyosbította a büntetést a Győri Ítélőtábla

Az ittas férfi az autók között kószált, amikor a sértett a segítségére sietett.

Forrás: Ügyészség

Fotós: Shutterstock

A Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként sikeresen indítványozta az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a cselekmény súlyosabb minősítését és a büntetés súlyosítását azon vádlott ügyében, aki a segítségére siető férfinak okozott súlyos sérüléseket.

A Veszprémi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a Pápán, az ittasága miatt a forgalmi sáv közepén imbolyogva gyalogló férfira több arra elhaladó kocsiból is rádudáltak. A járdán gyalogló sértett meg akarta akadályozni, hogy a vádlottat elüssék, ezért odalépett hozzá és kérte, jöjjön le az útról. Hogy lesegítse onnan a jobb kezét a vádlott irányába nyújtotta, aki azonban a nála jelentősen gyengébb testalkatú, egészségi állapota miatt nehézkesen járó sértett jobb karját, majd jobb csuklóját erőteljesen megszorította és megcsavarta.

Közel fél percig szorította a sértettnek nagy fájdalmat okozva, aztán nagy erővel belelökte az úttest mellett lévő, mintegy fél méter mély vízelvezető árokba. A sértett többszörös bordatörést és életveszélyes tüdősérülést is szenvedett.

A Veszprémi Törvényszék elsőfokú bíróságként a májusi ítéletében a vádlottat súlyos testi sértés bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

A másodfokú ügyészség szerint a vádlott bűnössége az életveszélyes sérülésre is kiterjedt, így nem súlyos testi sértés, hanem életveszélyt okozó testi sértés bűntette áll fenn. A súlyosabb minősítésre figyelemmel a büntetést is súlyosbítanák, ezért a börtönbüntetés és a felfüggesztése próbaideje tartamának felemelését is indítványozta a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

A Győri Ítélőtábla másodfokú bíróságként a cselekmény súlyosabb minősítését és a büntetés súlyosítását illetően is osztotta az ügyész fellebbezését, illetve a fellebbviteli főügyészség indítványát,

ezért a vádlott bűncselekményét életveszélyt okozó testi sértés bűntettének minősítette és a szabadságvesztést 2 évre súlyosította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában