Közlekedési baleset

2021.09.20. 11:17

Nem adta meg az elsőbbséget a kerékpáros Dunaszegen, elgázolták

Körházba került a figyelmetlensége miatt.

kisalfold.hu

Forrás: police.hu

Egy 48 éves dunaszentpáli férfi közlekedett kerékpárjával 2021. szeptember 19-én 19 óra 10 perckor Dunaszentpál felől Gyulamajor irányába. Haladása során Dunaszeg belterületén az Elsőbbségadás kötelező! jelzőtábla utasítása ellenére úgy hajtott be egy útkereszteződésbe, hogy nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról érkező személygépkocsinak, és vele összeütközött. A balesetben a kerékpáros megsérült, őt a mentők kórházba vitték.

Az eset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a kerékpárral közlekedők figyelmét:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.
  • …hogy mindenki hazaérjen!

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában