tárgyalás

2021.06.14. 11:42

Bizonyítással folytatódik a két eltűnt villanyszerelő meggyilkolásával vádolt férfi pere – Elszabadultak az indulatok a Győri Törvényszéken – fotók

Kettős gyilkossággal vádolják azt a győri vállalkozót, aki az ügyészség szerint előre kitervelten, nyereségvágyból követte el a bűncselekményeket. A mosonmagyaróvári eltűnt férfi családja kemény mondatokkal illette a vádlottat.

Simon Roberta

2021.06.14. Eltűnt villanyszerelők ügyének tárgyalása a Győri Törvényszék, előkészítő ülés, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Az előkészítő ülésen az ügyész felolvasta a vádiratot, mely szerint az építési vállalkozó letartóztatásáig Ausztriában dolgozott, de magyar alkalmazottai végezték a szakipari és segédmunkát. Jól fizető munkái ellenére rosszul gazdálkodott, pár száztól akár ezer euróig terjedő tartozásai voltak. A vád szerint O. Vilmosnak 22 ezer euró értékű, kis méretű kotrógépért, M. Zoltánnak 11.800 eurós tartozás miatt kellett meghalnia. Mindkettőjüket különböző okkal az abdai zártkerti ingatlanjához csalta É. Imre, ott előre eltervezetten testi épség elleni, szándékos magatartással a szakembereket megölte, holttestüket ismeretlen módon és helyen elrejtette, megsemmisítette.

A vádhatóság ennek kapcsán felidézte a darnózseli „darabolós” gyilkosságként ismert ügyben a Kúria ítéletét, amely szerinte „pontosan arról szól, mint ez a történet”, vagyis a közvetett bizonyítékok zárt lánccá állnak össze, s megállapítható a gyilkosság elkövetésének ténye. A kísérteties hasonlóságra az É. Imrét védő Bagó Ottó úgy válaszolt: ez két teljesen külön ügy, nem szabad őket egy lapon említeni.

Dr. Takács Róbert ügyész megemlítette a rejtegetett markológépet is, amelyet a munka után rendszeresen le kellett fóliáznia É. Imre kollégáinak, és amit később egy ausztriai pincében rejtett el. Amikor M. Zoltán DNS-nyomairól, személyes tárgyairól és a tűzfegyverből származó nyomokról esett szó, valamint arról, hogy a vádlott nyolc liter hipót és több kiló cementet vásárolt, az áldozat felesége újra elsírta magát.

Messze még a vége

É. Imre az előkészítő ülésen nem ismerte el a két emberölés elkövetését, ezért hosszas tárgyalássorozat várható az ügyben.

– Bíró úr! Egyetlen embert sem öltem meg, ártatlanul vádolnak a bűncselekménnyel – fogalmazott a bíró kérdésére a megvádolt győri vállalkozó.

Az ügyészség életfogytig tartó fegyházat kért, leghamarabb 40 év feltételes szabadlábra bocsájtással. Valamint indítványozta, hogy miután megismerik a tárgyalásokon a nyomozati iratokat, tartson a bíróság helyszíni tárgyalást a vádlott jelenlétével, melyet a védelem is támogatott.

A védőügyvéd indítványozta, hogy hallgassák meg az összes tanút és azokat a rendőröket is, akik a helyszíni szemléket lefolytatták.

O. Vilmos felesége és nevelt fia is ott volt az előkészítő ülésen, de ahogy eddig, most is csendesen hallgatták az elhangzottakat.

– Az ügyész úr jól beszélt, szeretném, ha ilyen határozottan folytatódna a per. Jó lenne, ha már vége lenne ennek a históriának, hat éve szenvedek, de eddig a mi ügyünkkel nem foglalkoztak – kezdte O. Vilmos felesége. – Nem volt könnyű ma ide jönnöm, görcsbe rándul gyomrom. Már kérvényeztem a férjem halottá nyilvánítását, de még nem történt előrelépés – tette hozzá.

Dr. Lichy József, M. Zoltán családjának ügyvédje lapunknak elmondta: nem volt illúziójuk azzal kapcsolatban, hogy ha a vádlott eddig tagadott, akkor most hirtelen beismerné.

– Két dolog ragadta meg a figyelmemet. Egyrészt, hogy az elkövetés módjáról tesz-e tényállítást a vádiratban az ügyészség, hogy lőfegyverrel elkövetett emberölésről van szó. Másrészt, hogy a holttestek elégetésére utalnak a vádiratban – fejtette ki lapunknak. Hozzátette: – Az ügyész úr darnózselis összehasonlításával egyetértek, szinte jellegazonos ügyről van szó. Messze még a vége, de úgy érzem, a vádat jól felépítették és nem hiszem azt, hogy a jogerős ítélet más lehet, mintsem a bűnösség megállapítása.

Az eljárás július 12-én bizonyítással folytatódik, a vádlott nyomkövetővel a lábán otthon várja a tárgyalást.

Korábban írtuk:

Az eltűnt villanyszerelők hozzátartozói hosszú idő után most először, az előkészítő ülésen nézhettek bele újra a feltételezett gyilkos szemébe. – Nagyon jól érzem magam és most sem tudok mást mondani, mint, hogy ártatlan vagyok. Ez most ki is fog derülni – nyilatkozta a folyosón az újságíróknak É.Imre az ülés előtt pár perccel.

A folyosón azonnal elszabadultak az érzelmek, az egyik eltűnt villanyszerelő M. Zoltán felesége és lánya elsírta magát, amikor meglátták a É.Imrét. – Borzalmas látni ezt az embert – mondta M. Zoltánné remegő hangon – de ide kellett jönnöm – folytatta. Kiállunk a férjem mellett, akkor is ha É.Imre eltüntette a föld színéről – fogalmazott a nő.

Rendőrök a törvényszéken

A 64 éves győri vádlott rezzenéstelen arccal tűrte, amikor M. Zoltán elkeseredett hozzátartozói szembesítették, hogy milyen fájdalmat okozott nekik. A folyosón elszabadultak az érzelmek és az indulatok, Zoltán lánya és felesége zokogtak, a bátyja pedig kendőzetlenül elmondta, mi a véleménye a férfiról és tettéről. Végül, két rendőr is megjelent a Törvényszék folyosóján, hogy elejét vegyék a további atrocitásoknak.

Az előkészítő ülésen az ügyész hosszasan olvasta a vádiratot, mely szerint a vádlott 2018 tavaszáig – őrizetbe vételéig – több, mint húsz éven át foglalkozott Ausztriában magántulajdonú ingatlanok felújításával. Magyar alkalmazottai végezték a szakipari -és segédmunkát, a vádlott fő tevékenysége a munkaszervezés, az építőipari alapanyagok, eszközök beszerzése, a bontási és egyéb hulladék elszállítása volt.

Tartozások

A két sértett, M. Zoltán és O. Vilmos ugyanilyen jellegű építőipari tevékenységgel foglalkozott magyar alkalmazottak bevonásával Bécsben. Közös munkavégzéseik révén a sértettek és É. Imre több éves ismeretségben állt egymással. A férfi a vállalkozási tevékenységéből befolyt összeggel nem jól gazdálkodott, egyéb tartozásai mellett az alkalmazottait sem tudta pontosan fizetni, feléjük pár száz euró összegtől több ezer euróig terjedő tartozásai keletkeztek.

A győri vállalkozó az ausztriai építési munkák hatékony végzéséhez kisméretű, utánfutóval szállítható kotrógépre volt szüksége. Tartozásai miatt saját nevére nem bérelhetett, ezért O. Vilmos segítségét kérte. A sértett saját nevére 2015. június 2-án három napra bécsi társaságtól bérelt, majd kifizette a kölcsönzési díjat az összesen 22 ezer euró értékű kotrógépre, a hozzá tartozó két lapáttal és utánfutóval. É. Imre a kotrógépet anélkül, hogy erről a bérbeadó cég tudomással bírt volna, birtokba vette, azt azonban nemcsak a bérlés rövid idejére, hanem véglegesen akarta megszerezni. Ezért elhatározta, hogy megöli a sértettet.

Részletek a vádiratból

A vádirat szerint a gyilkosságot a vádlott előre kitervelte és a bérlést követő napra az érintett sértettet munkamegbeszélés hamis ürügyével találkozóra hívta az abdai zártkertben lévő saját telkére. A férfi azért, hogy a kibérelt kotrógépet véglegesen megszerezze, 2015. június 3-án a délutáni órákban O. Vilmost megölte, holttestét ismeretlen módon, ismeretlen helyen elrejtette, megsemmisítette.

A vállalkozó a másik sértettel szemben 11.800 euró összegű tartozást halmozott fel 2018. március végére. É. Imre és M. Zoltán abban állapodott meg, hogy a tartozás rendezése érdekében találkoznak, de a tartozás megfizetése a vádlottnak nem állt szándékában. A találkozót úgy szervezte meg, hogy arra M. Zoltán egyedül érkezzen, korábban ugyanis elhatározta, hogy fizetés helyett a sértettet megöli. A mosonmagyaróvári férfi külön járművel, de a vádlottal együtt az abdai zártkerthez hajtott, ahol a vádlott 2018. március 31-én a hajnali órákban megölte. Holttestét pedig ismeretlen módon és helyen elrejtette, megsemmisítette.

Ártatlannak vallja magát

É.Imre az előkészítő ülésen nem ismerte el a két emberölés elkövetését, ezért hosszas tárgyalássorozat várható az ügyben. – Bíró úr! Egyetlen embert sem öltem meg, ártatlanul vádolnak a bűncselekménnyel – fogalmazott a bíró kérdésére a két villanyszerelő megölésével vádolt győri vállalkozó.

Az ügyészség életfogytig tartó fegyházat kért, leghamarabb 40 év feltételes szabadlábra bocsátással. Valamint indítványozták, hogy miután ismertették a nyomozati iratokat, tartson a bíróság helyszíni tárgyalást a vádlott jelenlétével, melyet a védelem is támogatott. Az eljárás július 12-én bizonyítással folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában