több mint 800 milliós áfacsalás

2021.05.25. 08:37

Győrben is tevékenykedett a számlagyárat működtető bűnszervezet

A több mint 800 milliós áfacsalás gyanúsítottjai közül öten már letartóztatásban vannak.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Magyarország egyik legnagyobb székhelyszolgáltatójának vezetője felügyelte a számlagyáras bűnszervezetet, amit a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A több mint 800 milliós áfacsalás gyanúsítottjai közül öten már letartóztatásban vannak. A cégháló feltérképezésében ezúttal is nagy szerepe volt az online számlaadatok elemzésének, a NAV ugyanis már minden belföldi számlára rálát – közölte Haszon Dávid hadnagy, a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

A Győr–Budapest–Miskolc tengelyen tevékenykedő bűnszervezet egy többszintű céghálót és egy azt kiszolgáló számlagyárat működtetett. A cégek egy része alvállalkozóin keresztül valós szolgáltatásokat nyújtott – takarítást, lakatosmunkát végeztek megrendelőiknek – egy másik részét azonban kizárólag számlázásra hozták létre. A fiktív költségszámlákkal a hálózat tagjai fizetendő áfájukat csökkentették, összesen 826 millió forintos kárt okozva a költségvetésnek.

Az alvállalkozói szint sűrűn váltott bukó cégei csaknem 800 főt foglalkoztattak. Az alkalmazottak – annak ellenére, hogy rendszeresen egyik foglalkoztatótól a másikhoz jelentették át őket – ugyanazokat a feladatokat látták el ugyanazokkal az eszközökkel, gyakran ugyanazon a helyszínen.

A bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban a nyugat-dunántúli nyomozók egy nap alatt 26 ingatlant zároltak, több millió forint készpénzt, nagy értékű karórákat foglaltak, és 18 bankszámlát is befagyasztottak, összesen csaknem 750 millió forint értékben. A papíralapú könyvelés és elektronikus nyilvántartások mellett az elkövetők telefonjain tárolt adatokat is begyűjtötték, sokan közülük ugyanis titkosított kommunikációra alkalmas mobilappokon és levelezőrendszereken tartották a kapcsolatot.

A nyomozók összesen 11 személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, öten már letartóztatásban vannak. A NAV bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, a szervezet irányítói akár 20 évet is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában