Lámpák büntetés helyett

2021.04.09. 06:02

Áprilisban több közlekedési akcióra számíthatunk Győrben – meglestük az egyik ellenőrzést, abszurd jeleneteket is láttunk – videó, galéria

A Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának három munkatársa a Kossuth híd révfalui hídfőjénél végzett ellenőrzéseket a minap. Tavasszal „kirajzanak” a kerékpárosok az utakra; a járvány idején most egyébként is többen tekernek. A győri rendőrök a bringások mellett a motorosokra és rolleresekre is figyeltek.

Szeghalmi Balázs

2021.04.07. Rendőrök bringásokat, motorosokat ellenőriznek Győrben a Kossuth hídnál, az első, hátsó fékeket és világítást ellenőrizték elsősorban, Horváthné Major Eszter Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

„Hiánycikkek”

Mint ismert, Győr legrégebbi hídjának Kálóczy tér felőli oldalát a gyalogosok, míg a Dózsa György rakparthoz közelebb eső részét a kerékpárosok használhatják. Bár hosszú évek óta ez a rend a Mosoni-Duna fölött átívelő hídon, még mindig sokan nem veszik figyelembe a szabályt.Nem csak ezzel volt azonban baj a szerdai ellenőrzéskor. A bringások kerekein „hiánycikknek” számított a fényvisszaverő prizma, s bizony az első és hátsó lámpáknak is számos esetben hűlt helyét találták a rendőrök.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: világítás nélkül már az esti félhomályban is sötét árnyként suhannak a kerékpárosok, balesetveszélyes, ha nem látják őket az autósok. A szerdai akció során büntetés helyett lámpát és prizmát osztottak a rendőrök. Akinek a kerékpárjáról „minden” hiányzott, több ezer forint értékű csomaggal vált biztonságosabbá a közlekedése. „Egyelőre a baleset-megelőzés és a figyelemfelhívás a fő célunk” – közölte Majorné Bajnok Eszter százados, a Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója.

Rollerrel, motorral

Több rolleres a kerékpárosoknak fenntartott oldalt választotta a Kossuth hídon, ám a KRESZ szabályai szerint ők gyalogosnak számítanak. Mivel a rollerekkel erőteljesen meg lehet indulni, „vezetőik” akkor viselkednek felelősen és etikusan, ha tolják a rollert azokon az útszakaszokon, ahol borítékolhatóan sokan sétálnak.

A Kisalföld munkatársai előtt abszurd szituációkra is akadtak példák. Egy hölgy a három rendőrtől másfél méterre akart átvágni a záróvonalon – udvariasan, ám határozottan a közeli zebrát ajánlották a figyelmébe –, s babakocsit is „sikerült” tolni a kerékpárosoknak fenntartott oldalon. Bírságot ottjártunkkor egy motoros kapott: hónapok óta hajtotta úgy a járgányt, hogy nem volt kötelező felelősségbiztosítása. Ez érthetően nem az ejnye-bejnye kategória.

Folyt. köv.

„Áprilisban közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket tervezünk a város több pontján, illetve Győr környékén. Este is látni szeretnénk a kerékpárosok közlekedését és tervezzük a mezőgazdasági gépek kontrollját is” – közölte Majorné Bajnok Eszter.

Horváth Bettina őrmester, Horváth Balázs főtörzsőrmester és Majorné Bajnok Eszter százados (b-j) nemcsak jótanácsokat, hanem többek közt lámpákat, prizmákat, fényvisszaverő mellényeket is adott a kerékpárosoknak. Fotó: Csapó Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában