Előzzük meg a kéménytüzeket!

2021.02.12. 13:59

Szikrázó kéményekhez riasztották a tűzoltókat Szanyba és Agyagosszergényre

A tűzoltók mindkét helyszínen leállíttatták a tüzelést a kazánokban, kéziszerszámok segítségével eltávolították a lerakódott kormot a füstelvezetőkből, valamint felhívták a figyelmet a kémények felülvizsgálatára. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz sehol sem terjedt át az épületekre, így senki nem maradt fedél nélkül.

kisalfold.hu

20201229 Pécs A belvárosban a Szent Mór utcában a földrengés után egy társasház kéménye dőlt az úttestre, a károkat a tűzóltók hárították el. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Forrás: Mediaworks-archívum

Fotó: Laufer László

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek.

Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal” – olvashatóa Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelem honlapján.

Aki szeretné felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel, ezt többféle módon is megteheti:

Aki az online ügyintézést választja, a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről.

Akik a telefonos ügyintézést kedvelik, ők az előhívó nélkül, ingyenesen működő 1818-as számot hívják. Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9-es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az Időpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkező ügyintéző, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati időpont egyeztetési folyamatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában