Fél év statisztikája

2021.02.08. 10:25

Ezeken az utakon történt a legtöbb halálos baleset Győr-Moson-Sopron megyében

Számos halálos kimenetelű közlekedési baleset történt az utóbbi fél évben megyénk útjain. A rendőrség segítségével össze szedtük azok a veszélyes utakat, útszakaszokat, ahol emberéletet követelt egy-egy közlekedési baleset. Rosta Roland rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára szerint minden halálos baleset mögött egy KRESZ szabályszegés áll.

Ollári Gergely

20210114 Győr Autószállító trélerrel ütközött egy autó a keleti elkerülőn Győrnél – Négyen meghaltak, az autó kigyulladt Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Nagy Gábor

A rendőrségi elemzések alapján a legveszélyesebb útszakaszok a főútvonalak, gyorsforgalmi utak, gyalogátkelők, de az elmúlt fél évben számos halálos baleset történt másodrendű utakon és vasúti átjárókban is.

Arra a kérdésre, hogy milyen okai vannak ezeknek a baleseteknek, és mit lehetne tenni megakadályozásukért Rosta Roland rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára hangsúlyozta: a jármű vezetőknek tisztában kell lenniük a KRESZ által leírtakkal, hisz ha valaki minden szabályt betart, akkor nem következik be baleset.

Tisztában kell lennünk a KRESZ által leírtakkal

–Minden halálos baleset mögött egy KRESZ szabályszegés áll. A jármű vezetőknek nem csak magukra, hanem a körülöttük közlekedőkre is figyelni kell. Alkalmazkodni kell a forgalomhoz, a környezet folyamatos figyelése elengedhetetlen. Ne engedjük, hogy bármi elvonja a figyelmet a vezetéstől. Figyelembe kell venni a saját képességeinket, és az is fontos, hogy mindig tájékozódjunk az időjárási- látási viszonyokról, esetleges frontokról, amelyek negatívan hatnak sok emberre –fogalmazott Rosta Roland rendőr őrnagy.

Azonnali reagálások, rendőri eszközökkel

A rendőrség naponta elemzi a megyénkben bekövetkezett baleseteket, és azonnal próbálnak reagálni azokra, rendőri eszközökkel.

–Véleményünk szerint lényeges a helyzettudatos reagálás. Külön figyelmet igényelnek a megyeszékhelyekre bevezető útszakaszok, kül- és belterületi szakaszai és a forgalmasabb gyalogátkelők is. Egy-egy problémás helyszínre, útszakaszra több ellenőrző akciót szervezünk, ha a baleseti számok azt indokolják. Például 2019-ben a 81-es főúton 13 fő vesztette életét, amelyre külön figyelmet szenteltük – tette hozzá.

Fotó: Kisalföld

A rendőrség a 81. számú főúton balesetmegelőzési táblát helyezett ki Győr irányába. A másik oldalon lévő transzparens a helyén maradt Kisbér irányába. DiBond fém és műanyag szendvics rendőrautó, illetve rendőr sebességellenőrző berendezéssel táblát helyeztek ki az útszakaszra Mezőörs külterületére. A főút egy részén közúti sebességmutató táblát helyeztek ki, a Magyar Közút Zrt. pedig a 81. sz. főút 57 km szelvénytől Győr irányába 350 méteren keresztül záróvonalat festett és előzni tilos táblát rakott ki a rendőrség kérésére.

Ellenőrzés és a prevenció

A felelős közlekedés fel kell hogy értékelődjön mindannyiunk számára.

–Ha nem emberek vezetnék a járműveket, úgy csökkennének a balesetek a legnagyobb mértékben. De komolyra fordítva a szót, sokat várunk mindig a járműfejlesztéstől, az útfejlesztéstől. Amit a rendőrség tehet az az ellenőrzés és a prevenció. A figyelemfelhívás fontos, folyamatosan szervezünk mi is motoros vezetéstechnikai képzéseket a megyében, jelen vagyunk az előadásainkkal minden korosztálynál. Fontos, hogy már a kis gyermekeket is a helyes közlekedésre szoktassuk – zárta szavait a megyei rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában