Súlyosabban büntethetők az ügyeskedők

2021.02.13. 06:30

Célkeresztben a horrorkaravánok – Tavaly 77 millió forintnyi büntetést könyvelhettek el a felelőtlen haszonlesők – fotók

A Győr-Moson-Sopron megyei és a Komárom-Esztergom megyei rendőrség az elmúlt két évben sokat tett azért, hogy a horrorkaravánok száma érdemben csökkenjen. A sűrű ellenőrzések mellett román nyelven figyelemfelhívó kampányt is indítottak óriásplakátokon a balesetek megelőzésért.

Szeghalmi Balázs

Folyamatosan intézkedések

Ami jelentős különbség a korábbiakhoz képest, hogy új jogszabálynak köszönhetően februártól félmillió forintra is büntethetők a többnyire Romániába, Bulgáriába, Szerbiába tartó, műszakilag nem megfelelő, túlsúlyos és -méretes jármű-szerelvények.

A szigorú fellépésre azért van szükség, mert messze meghaladja a józan ész határait, ahogy a felelőtlen szállítók négy-öt, akár hat autót „vonatoztatnak” a legforgalmasabb hazai sztrádán.

Lelógott a lakókocsi

Nézzük a rendőrségi felvételeket, s nem hiszünk a szemünknek. Láttunk olyan lakókocsit, amelynek legalább a harmada lógott az utánfutóról, de nagy trélerhez egyedien rögzített kis utánfutóra is bukkant a hatóság a közelmúltban. Idén februártól alkalmazható a gyakorlatban a horrorkaravánokkal szembeni hatékonyabb hatósági fellépést megalapozó jogszabályi rendelkezés.

Így akár félmillió forintra is büntethetők – nincs rá jobb szó – azok a lelkiismeretlen haszonlesők, akik Magyarországon is súlyosan veszélyeztetik az M1-esen utazókat.

Az új jogszabály háttere

„A közlekedési hatóság korábban közúton csak a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók nem megfelelő műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését ellenőrizhette. A közúti közlekedési törvény vonatkozó rendelkezése a bírság vagy a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig teszi lehetővé a jármű visszatartását. A személyautókra és kisteherautókra is kiterjesztett szankcionálási lehetőség egyúttal tehát a jármű-szerelvények forgalomból való azonnali kitiltását is megalapozza” – közölte Arzt Gergely.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kommunikációs főosztályának munkatársa hozzátette: „mostantól a továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése is”.

Büntetés és biznisz

A horrorkaravánok sofőrjei tavaly összesen 77 millió forintos helyszíni bírságot könyvelhettek el hazánkban. Ennek ellenére továbbra is „húzzák-vonják” a 15-20 éves, nyugaton többnyire leselejtezett csotrogányokat. Az ügyeskedők minden bizonnyal eddig is kalkuláltak a büntetésekkel, azaz így is megérte nekik az üzlet.

Nem csupán a büntetési tétel emelkedett jelentősen, az új jogszabály értelmében a rendőrök azonnal kivonhatják a forgalomból a balesetveszélyes jármű-szerelvényeket. Fotók: Police.hu

Sorozatos akciók

Kérdés, hogy ez a jövőben is így lesz-e. Felvetésünkre a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete arról tájékoztatott, hogy február elseje óta több mint száz esetben intézkedtek a horrorkaravánokkal szemben.

A Komárom-Esztergom és a Fejér megyei rendőrök pedig múlt hétvégén összehangolt razzián „vadászták” a túlsúlyos jármű-szerelvényeket. Az új jogszabály értelmében két román férfinak rögtön összesen 300 ezer forint bírságot szabtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában