Súlyos megyei gázolások nyomában – a feltétlen elsőbbség nem véd meg a súlyos sérülésektől

Az elmúlt hetekben több gyalogost ért baleset történt szerte megyénkben. Decemberben egyetlen nap alatt két gyalogost gázoltak el Győrben és Mosonmagyaróvár. Írásunkban elemezzük a súlyos sérülésekkel végződött eseteket és közlekedésbiztonsági tanácsokat is adunk.

kisalfold.hu

Helyszínelő dolgozik egy kerékpárost ért baleset után. A bringások is fokozott veszélyben tekernek a téli szürkület idején. Fotó: Mediaworks-archívum

Forrás: Mediaworks-archívum

Fotó: Matey István

Kórházba szállították a sérülteket

A kisalföldi megyeszékhelyen a Szent Imre út – Magyar utca kereszteződésében található körforgalomban egy autós nem biztosított elsőbbséget a zebrára lépő gyalogosnak, akit az ütközést követően a mentők a Petz-kórházba szállítottak. A Lajta-parti városban a Flesch úton másik autós nem az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően közlekedett, s járművével elsodorta a neki balról, az úttesten szabályosan átkelő idős gyalogost. A nyugdíjast szintén kórházba kellett vinni.

Nem a véletlen számlájára írható, hogy az egyenruhások a gyalogosok biztonságáért egész hétvégés ellenőrzéseket tartottak forgalmas gyalogátkelőhelyeken Sopronban két hete. A legtöbb gázolásos baleset ugyanis pont az év ezen időszakában történik. A rövid nappalok, a szürkületi félhomály miatti gyenge látási viszonyok jelentősen növelik a személyi sérüléses balesetek kockázatát.

Pár hete a gyalogos biztonságáért végeztek ellenőrzéseket a soproni rendőrök és polgárőrök. Fotó: Police.hu

A feltétlen elsőbbség elve és hibája

„Mind autósoknak, mind a gyalogosoknak a szokásosnál is nagyobb felelősséggel kell közlekedniük különösen ebben az időszakban. Az autósok gyakran gyorsabban hajtanak, mint a sebességhatárok, a látási- és útviszonyok engednék. A gyalogosok pedig számos esetben a kelleténél jóval bátrabban lépnek le az úttestre a gyalogátkelőhelyeknél. Hiába van elsőbbségük a KRESZ szerint, vagy lesz később igazuk az eljárás során, ha súlyos sérülésekkel napokig kórházban fekszenek vagy ne adj isten még rosszabbul járnak” – kezdte Makai Zsuzsanna rendőr őrnagy.

A Győri Rendőr-kapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója hangsúlyosan kiemelte: hiába illeti a gyalogosokat a feltétlen elsőbbség elve, ettől függetlenül nekik is megfontoltan, alapos körülnézés után szabad csak a gyalogátkelőkre lépniük.

Makai Zsuzsanna rendőr őrnagy korábbi halálos écsi gázolás helyszínén a 82-es főúton. Fotó: Kisalföld-archívum

Féktávok

A gázolások elkerülésért szintén kulcsmomentum, hogy jól lássunk vezetés közben. A reakcióidő az észleléstől a fékezés kezdetéig számít. Majd ezt követi a fékút, amely a megállásig tart. Nem mindegy tehát, hogy milyen hosszú a féktávolság. 50 km/órás sebességet feltételezve – a megyei nagyvárosokban ennél átlagosan szinte biztosan gyorsabb a forgalom tempója –, 14-15 méter a féktávolság. Csúszós úton ez akár 20 m-re is emelkedhet.

A gyalogosnak is tisztában kell lennie a saját mozgásának tempójával. Azzal, hogy biztos átér-e az út túloldalára, valamint, hogy észrevette-e őt a gépkocsi vezetője, mielőtt az úttestre lép. Szürkületben, borongós, ködös időben ezt hatványozottan nehezebb megítélni.

Helyszínelő dolgozik egy kerékpárost ért baleset után. A bringások is fokozott veszélyben tekernek a téli szürkület idején. Fotó: Mediaworks-archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában