Évente 25-30 autó kap lángra megyénkben

2020.05.12. 06:32

Három autó is kiégett egy nap alatt a megyében – Miért gyulladnak ki a járművek? + fotók

Az utóbbi napokban két autó égett Győrben és a város környékén. Múlt héten a győri Téglavető utcába riasztották lángoló kisteherautóhoz a tűzoltókat, hétfőn pedig Győrújfalun a Mártírok utcában személyautó égett teljes terjedelmében. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a gépkocsitüzek többsége megelőzhető volna.

Munkatársunktól

 

Frissítés:

Hétfőn három autótűzhöz is riasztották a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron megyében – tájékoztatott honlapján a katasztrófavédelem kedden. Mint írják, délelőtt Győrben a Kultúrház utcában égett egy kisteherautó, majd Győrújfalun a Mártírok útján égett teljes terjedelmében egy személygépkocsi, mindkét tüzet a győri hivatásos tűzoltók fékezték meg. Délután Mosonmagyaróváron a Kossuth utcában gyulladt ki egy személyautó, a város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat. A tűzesetek során nem sérült meg senki.

Szerencsére ritka a személyi sérülés

„Győr-Moson-Sopron megyében évente 25-30 esetben riasztják a tűzoltókat égő járművekhez” – kezdte Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados. Jó hír, hogy általában személyi sérülés nem történik a szóban forgó tűzeseteknél, ám az anyagi kár jelentős, sőt megesik, hogy a lángok megsemmisítik az egész autót.

Karbantartás és figyelem

„A legtöbb tűz a motortérben, elektromos berendezés közelében, vagy az üzemanyag-rendszernél alakult ki. Ez alapján feltételezhetjük: a gépkocsi tüzek jelentős része megelőzhető lenne, ha az autóját mindenki évente átnézetné, karbantartatná, a motorteret tisztán tartaná. Végül, de nem utolsósorban figyelne arra tankolásakor, hogy az üzemanyag csakis a tankba kerüljön” – közölte Ruskáné Takács Anita.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: az alkatrészek kopása, törés vagy szerelési hiba is okozhat tüzet.

Elég egyetlen szikra

A fém és műanyag alkatrészek mellett, rengeteg elektromos vezeték, kábel van a kocsikban, amelyek elöregedhetnek, a vezetékek kötése lazulhat, amely nagy átmeneti ellenállást, vagy zárlatot okozhat. Ilyenkor elég egyetlen szikra, amely az elhanyagolt kocsiban könnyen lánggá fejlődik, majd a tűz a műanyag borításokon, alkatrészeken rendkívül gyorsan tovább terjedhet.

Az autókban egyre több fűtőberendezés is található (ülésfűtés, kormányfűtés, tükörfűtés). Ezek is rendszeres karbantartást igényelnek, hisz probléma forrása lehet, ha az említett vezetékek túlmelegednek.

A győri Téglavető utcában lángra kapott kisteherautó vázát sikerült ugyan megmenteni, de belsején a tűzoltók sem segíthettek. Fotó: Nagy Gábor

Két jó tanács

Az autó felülvizsgálatát, szerelését érdemes szakemberre bízni otthoni „barkácsolás” helyett. Másrészt mindig legyen kéznél kisebb méretű, kézi tűzoltókészülék a kocsiban. Utóbbi vészhelyzet esetén több mint hasznos lehet. A porral vagy habbal oltó készülékkel a kezdődő, kisebb tüzet ugyanis van esélyünk megfékezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában