Jedlikes késelés

2020.04.28. 08:56

Kiengedték a börtönből a tanárát megkéselő diákot Győrben – Megszólalt a fiú ügyvédje: „Andrást szinte sokként érte a szabadulás híre”

Még csak nyomkövetőt sem rendeltek el nála, a bűnügyi felügyeletét korábbi otthonában tölti családjával.

kisalfold.hu

Fotós: Archív/Csapó Balázs

Dr. Gál Katalin a megyei főügyészség szóvivője megerősítette: hétfőn a törvényszék úgy döntött, hogy kiengedik a börtönből a késelő diákot, otthoni felügyelet alatt is megvárhatja az ítéletet.

,,Úgy látták, a szökés és elrejtőzés veszélye – ha fennáll is – bűnügyi felügyelettel kiküszöbölhető. Az ügyészség véleményével eltérő döntés született, álláspontunk szerint az eljárásrend megnehezítésének veszélye még fennáll, mert az nem csak a nyomozásra irányadó.”

- Az elkövető letartóztatásának határideje április 7-én lejárt volna, de az ügyészség indítványozta annak meghosszabbítását, amit a járásbíróság elfogadott, viszont ez ellen fellebbezést nyújtott be a védelem. A fellebbezésben eljáró törvényszék megváltoztatta a döntést, nem értettek egyet az elsőfokú bírósággal a megállapítható indokok kapcsán. A megváltoztató döntés végleges – mondta dr. Gál Katalin, majd hozzátette: mivel a nyomozás már megszűnt, nem négy hónapra szól a házi őrizet, hiszen időközben megtörtént a vádemelés. A további intézkedésekről a perbíró dönt egy hónapon belül, köztük a kényszerintézkedésről is, hogy azt fenntartja-e az elsőfokú döntéshozatalig, vagy más intézkedést tart indokoltnak.

Dr. Faragó Pétert, a fiú védőügyvédjét is megkérdeztük az elmúlt napok történéseiről.

- A törvényszék rendkívül alapos hozzáértésről adott tanúbizonyságot, amikor elfogadta azokat az érveket amire a védelem a fellebbezésében hivatkozott. Azt gondolom, nagyon rossz gyakorlata van a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazásának Magyarországon, hiszen a médiában is látjuk, hogy kiengednek olyanokat, akiket nem kellene és benntartanak olyanokat, akiket ki kellene engedni – mondta el Dr. Faragó Péter.

- Kezdetektől zavart minket, hogy az eljárás meghiúsítására, valamint a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkoznak. Ennek ellenére, amikor elrendelték az előzetes letartóztatást, tudomásul vettük és beláttuk, hogy az eljárás kezdetén ez méltányolható, érdek- és szükségszerű – emelte ki a fiú ügyvédje.

- A szakmai szempontokon túl a váratlan döntésnek azért is örülök, mert egy gyerek társadalomban maradása és visszailleszkedése, illetve személyiségfejlődése sokkal lényegesebb szempont. A törvényszék bölcs módon döntött akkor, amikor kiemelte ebből a közegből a diákot. Egy gyerek által elkövetett bűncselekménynél más szempontok az irányadóak. Nem a retorzió, hanem az egészséges személyiségfejlődés helyreállítása – folytatta dr. Faragó Péter.

- Ügyvédként talán a legjobb érzés az volt, amikor a börtön előtt András édesanyja azzal fogadott, hogy legszívesebben megölelne, ha nem lenne járványhelyzet. A világ legszebb anyák napi ajándékát kapta tőlünk – tette hozzá.

A védő arra is kitért: korainak érzi, hogy ügyfele nyilatkozzon. Annyit azonban elmondott, hogy Andrást szinte sokként érte a szabadulás híre.

- Semmilyen technikai eszközt, még csak nyomkövetőt sem rendeltek el nála, a bűnügyi felügyeletét korábbi otthonában tölti családjával. Nem mozdulhat ki a házból és a hozzá tartozó bekerített helyről, amit a rendőrség rendszeresen ellenőriz majd. Védencem örül annak, hogy szerető szülei környezetében lehet, továbbra is legfőbb célja, hogy folytassa a tanulmányait – zárta az ügyvéd.

Korábban írtuk

Előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség az ellen a 17 éves diák ellen, aki tavaly decemberben tanórán megkéselte osztályfőnökét egy győri szakközépiskolában – tájékoztatott a megyei főügyész kedden.

Takács Péter közleménye szerint a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója december 5-én a második tanórán hármas érdemjegyet kapott korábbi matematika dolgozatára, amely annyira felzaklatta, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt.

A fiú kijelentését a társai nem vették komolyan, mert korábban is mondott már hasonlókat, emellett a tíz centiméter pengehosszúságú kését is mutogatta már nekik.

A következő dupla angolóra végén, miközben osztálytársai a tanár engedélyével az ötödik órában írandó fizika dolgozatra készültek, zenét hallgatott és azt mondta, hogy „nem tanul, mert nem lesz óra és dolgozat sem”, az óra végén pedig elajándékozta fülhallgatóját, azzal a kijelentéssel, hogy „neki arra már nem lesz szüksége”.

Az ötödik, fizikaóra elején a fiú azt mondta a padtársának, hogy „megvan a terv”, majd azt színlelve, hogy a füzetében szeretne mutatni valamit a tanárnőnek, kiment hozzá és odaadta a füzetét. Abban a pillanatban osztályfőnöke mögé lépett és bal oldalán, lapockatájékon hátba szúrta.

A tanárnő a földre rogyott, a diák pedig mellé guggolt és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nő nyaka és mellkasa felé.

A fiút az egyik osztálytársa fékezte meg, aki elvette tőle a kést.

Miután a vádlottól megkérdezte, hogy miért csinálta, azt felelte, hogy „majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”.

Az 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is sérült és nem zárható ki maradandó fogyatékosság kialakulása.

A vádirat szerint a jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló fiatalkorú fiú átlagot meghaladó értelmi képességgel rendelkezik.

Bűncselekményéért tizenöt év szabadságvesztés is kiszabható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában