Bűnügy

2020.04.16. 17:24

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök – Súlyos pénzeket csaltak ki megyei nyugdíjasoktól is – videó, fotók

Összehangolt akcióban 5 helyszínen összesen 7 embert fogtak el Pápán a csalásokkal összefüggésben.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A Győri Rendőrkapitányságon 2019. december 16-án indult nyomozás ismeretlen elkövetővel szemben, aki Győrben egy idős asszonyt hívott fel telefonon az unokájának kiadva magát azzal, hogy balesetet szenvedett, ezért pénzre lenne szüksége. A telefonhívás után a nagymama több mint másfél millió forintot adott át a lakásán megjelenő ismeretlennek.

Néhány hét elteltével a csalók Pápán próbálkoztak egy másik idős embernél. A trükk ugyanaz volt, mint a korábbi esetben: az unokaként telefonon bemutatkozó férfi szintén egy balesetre hivatkozva csalt ki a gyanútlan nagyszülőtől több millió forintot.

A fenti bűncselekmények után 2020 februárjában, két egymást követő napon kapuvári és balatonalmádi időseknek telefonáltak az ismeretlen elkövetők a korábbiakban már jól bevált történettel. Mindkét helyről nagyobb összegű készpénzt vittek magukkal.

 

Az ügyekkel kapcsolatban – adatgyűjtések és a tanúkihallgatások alapján – a nyomozók látókörébe került egy több személyből álló elkövetői kör, az úgynevezett futárok, akiket a gyanú szerint külföldi hívószámú telefonokról irányítanak. A konkrét bűncselekmények elkövetőit, valamint feltételezett segítőiket 2020. április 15-én – beazonosításukat követően – öt pápai helyszínen összehangolt akció keretében fogták el a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, a Győri és a Kapuvári Rendőrkapitányság nyomozói, valamint a Pápai Rendőrkapitányság rendőrei.

A nyomozás során információ merült fel arra, hogy a hét gyanúsítható személy egyikénél esetleg fegyver is található, ezért két helyszínen a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is részt vett a csalók elfogásában. Az egyenruhások házkutatásokat tartottak, amelynek során a bűncselekményhez használt tárgyakat, iratokat és eszközöket, valamint a vagyonvisszaszerzés érdekében készpénzt foglaltak le.

A közel 100 rendőr részvételével végrehajtott akcióban az öt férfit és két nőt a Győri, valamint a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol három férfit – őrizetbe vételük mellett – csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. A többiek elszámoltatása jelenleg folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában