Az abroncsok se bírják a meleget

2020.03.07. 11:54

Téli gumit az autósok 71,6 százaléka használ megyénkben

Ahogy melegszik az idő télen, egyre több dilemmát okoz az abroncsválasztás. A januári, februári nappali 10-15 fokok erősen koptatják a téli gumikat. A szakember azt mondja, majd emlékeztet a 2013-as március 15-i hófúvásra: nem érdemes kockáztatni és április előtt feltettetni a nyári gumikat.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Huszár Gábor

Az öt legnépesebb megyei városban

Bármennyire kímélt minket „Tél tábornok” idén, ne feledjük: nyári vagy régi abronccsal nemcsak magunkat, a többi autóst is veszélyeztetjük novembertől tavaszig.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedési és Baleset-megelőzési Bizottsága hangsúlyos figyelmet fordított a téli gumikra.

Szűkebb pátriánk öt legnépesebb városában (Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Csorna) és a települések vonzáskörzetében a rendőrök a kapitányságok közlekedési szakembereivel szemlézték a járművek abroncsait.

Jó arányok

„Több száz autóst ellenőriztünk szerte a megyében. A felmérés idején 71,6 százalékuk élt a téli gumikkal és szavatolt a családja és a többi közlekedő számára nagyobb biztonságot. Tapasztalataink szerint február végére már a sofőrök 85-90 százaléka használ téli abroncsot” – közölte Rosta Roland őrnagy.

A megyei rendőr-főkapitányság Közlekedési és Baleset-megelőzési Bizottságának titkára hozzátette: „idén nem csak azt figyeltük, hány autós váltott téli gumira. Az is szempont volt, hogy a téli gumik hány százaléka fiatalabb vagy öregebb öt évnél”.

A téli gumik átlagosan öt szezont bírnak, igaz, az enyhe januári és februári időjárás jobban koptatja a gumik felületét.

„Szavatosság”

A gumin található DOT-számmal látjuk az abroncs „szavatosságát”. A 2000 után gyártott abroncsok esetében a DOT szám négy jegyből áll, amelyek közül az első kettő az év adott hetét, a második kettő az évet jelöli. Például a 0817 – 2017 nyolcadik hetét jelenti. Győr-Moson-Sopron megyében a téli gumik 61,6 százaléka fiatalabb a kritikusnak tartott öt évnél.

A rendőrök igyekeztek a prémium téli gumik arányszámát is feltérképezni. E szerint az autósok közel 39 százaléka jár télen minőségi gumikon a megyében. „Jó látni, hogy egyre tudatosabbak az autósok. '97 óta dolgozom közlekedési rendőrként. Anno elvétve lehetett látni téli gumikkal közlekedő járművet az utakon. Ehhez képest pozitív a változás” – zárta szavait Rosta Roland.

A gumis szakembereket többnyire április elején „rohanják le” abroncscserével az autósok.

Megyei ötletből országos kampány

A téli gumik felmérése Győr-Moson-Sopron megyéből indult pár éve. Az akció olyan sikeres, hogy már országosan felhívják a rendőrök az autósok figyelmét a téli gumi fontosságára.

Érvek és ellenérvek a négyévszakos gumiról

„Tény, hogy sok szó esik a négyévszakos gumikról, mind többen érdeklődnek irántuk. Az ügyfeleim közül 100 autósból 10 vásárol négyévszakos gumit. Átlagos méretű autóra minőségi, négyévszakos garnitúra 120 ezer forintba kerül. Ugyanilyen összegért adják a jó téli gumikat is” – kezdte Roll Barnabás.

„Akik városon belül közlekednek, nekik jó választás a négyévszakos gumi. Akik jelentős távokat tesznek kocsival, nekik jó szívvel a téli gumit ajánlom” – tette hozzá a bácsai Rapid Gumiszerviz Kft. szervizvezetője.

Nem kötelező, de ajánlott a téli gumi használata novembertől áprilisig. „Ausztriában és Németországban törvény szerint kötelező a téli gumi a hideg hónapokban, igaz, a négyévszakos abroncsot is elfogadják” – tudtuk meg Roll Barnabás szervizvezetőtől.

Ésszerű döntés

„Hiába melegek a nappalok hetek óta, pár autós vállalja, hogy a téli gumit nyárira cserélje. Érdemes ezzel még várni, s április elején váltani nyárira. Ez akkor is ésszerű döntés, ha a mínuszokra tervezett gumik jobban kopnak a nappali 10-15 fokokban” – búcsúzott Roll Barnabás.

Fotók: Huszár Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában