Balesetek

2019.12.14. 09:57

Döbbenet: négy gyalogost ütöttek el zebrán 24 óra alatt a megyében

Mindannyian megsérültek a balesetekben. Figyelmetlenség, gyorshajtás az okok között.

kisalfold.hu

Sopronban két gyalogosgázolás történt pénteken. Először a Kossuth utcában lévő zebrához érve nem adott elsőbbséget egy arra közlekedő Citroen típusú gépkocsi 75 éves helybéli vezetője egy járókelőnek. A sofőr megállt ugyan a zebra előtt, majd egy neki jobb oldalról érkező gyalogost átengedett, ezután azonban úgy indult el autójával, hogy nem figyelt a neki balról érkező másik gyalogosra, akit így elütött. Alig egy óra múlva, a Lackner Kristóf utca 27. szám előtti gyalogátkelőhelyen – szintén az autós menetirányát tekintve balról érkező – nőt ütött el egy 26 éves helybéli sofőr. A balesetekben mindkét járókelő megsérült, a mentők kórházba vitték őket. Az esetek körülményeit a Soproni Rendőrkapitányság vizsgálja.

Szintén péntek délután Győrben, a Hédervári úton egy Ford Mondeo gépkocsival közlekedő 38 éves győri járművezető – a felfestett gyalogátkelőhelynél – figyelmetlenül kanyarodott, ezért a zebrán neki balról, szabályosan közlekedő gyalogos férfi lábának ütközött a kocsijával. A férfi ebben az esetben is megsérült.

Később – az esti órákban – a 83-as számú főút 71. kilométerszelvényében történt baleset. A helyszíni szemle során a rendőrök megállapították, hogy egy 42 éves győrújbaráti férfi közlekedett Volkswagen típusú gépkocsijával Tét irányából Győr felé, amikor a kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez érve, a járműve sebességét nem a megfelelő módon választotta meg, így az autója elejével elütötte a zebrán áthaladó nőt. A baleset során a gyalogos megsérült, őt a mentők kórházba vitték.

A balesetek kapcsán a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járókelők figyelmét a láthatósági szabályok figyelembevételére, valamint kérjük a járművezetőket a körültekintő és óvatos vezetésre, illetve az alábbi szabályok betartására:

  • A járművezetők mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, a buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.
  • Ezek is érdekelhetik