Helyi kék hírek

2019.11.22. 14:18

Őrizetben marad az egyik szigetközi orvvadász

Két szigetközi orvvadászt tartóztattak le egy nagyszabású rendőrségi akció eredményeként. Egyikük azóta bűnügyi felügyeletbe került, vagyis hazamehetett.

Cséfalvay Attila

20190926 Az elfogásokat követõen négy helyszínen történtek házkutatások, valamint lefoglalások, több személyt elfogtak, valamint gyanúsítottként hallgattak ki a fõkapitányság rendõrei. A sajtótájékoztató helyszíne: Gyõr-Moson-Sopron Rendõr-fõkapitányság, (b-j) Károlyi Zoltán r. aleztedes bûnügyi osztály, Nagy Ágnes r. alezredes bûnügyi rendõrkapítány-helyettes, Pintér Csaba tájegységi fõvadász

Fotó: H. Baranyai Edina

Az ügynek öt gyanúsítottja van, az 50 millió forintot meghaladhatja a kár. A megyei rendőr-főkapitányságon még szeptember 26-án jelentették be, hogy öt szigetközi orvvadászt fogtak el. Bizonyítékokat foglaltak le, s tartottak az ügyben több helyen házkutatást. Elhangzott: a kár vélhetően több mint ötvenmillió forint.

Két orvvadásznál rengeteg trófeát találtak, ezekből a rendőrök összesen 275-öt foglaltak le. Emellett vadászfegyvereket, vadhúst s védett állatok preparátumát vitték be a rendőrségre, s még egy frissen levágott szarvasfej is előkerült. Vizsgálják azt is, hogy a több ezer megtalált lőszert legálisan tartották-e.

Az öt orvvadász-gyanúsítottból volt, aki megtagadta, de akadt, aki beismerő vallomást tett: kettejüket őrizetbe vették. Az orvvadászok egyrészt megkárosították a vadásztársaságot, lopás is terhükre róható, mert nemcsak lelőtték, el is vitték a vadat. A védett állatok preparátuma miatt természetkárosítással is gyanúsíthatóak. „Egyelőre vizsgáljuk, hány rendbeli bűncselekménnyel vádolhatók, ez akár százas nagyságrendig is felkúszhat” – mondta akkor Károlyi Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető.

A megyei rendőr-főkapitányságnak ismét több kérdést is feltettünk az ügy állásáról. A két orvvadász azóta is őrizetben van? „Az ügyben két gyanúsított került bűnügyi őrizetbe vételre, majd a Győri Járási Bíróság által letartóztatásra. Az egyik elkövetőnek azóta meghosszabbították a letartóztatását, míg a másik személy esetében bűnügyi felügyeletre módosították (a számára meghatározott területet, lakást engedély nélkül nem hagyhatja el – a szerk.).

Hány gyanúsítottja van az ügynek? „Az ügynek továbbra is öt gyanúsítottja van.”

Ötvenmillió forintnál nagyobb a kár? „A kár összegéről egyelőre nem áll módunkban nyilatkozni, mivel annak megállapítása a bevont szakértők közreműködésével folyamatban van.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában