Négy károsult már nem érte meg az ítélethirdetést

2019.11.27. 10:19

Elítélték az időseket kifosztó bűnbandát

Kifejezetten idős nénikre „utaztak„ azok az utazó bűnözők, akik vízműveseknek adták ki magukat, s harminckilenc esetben fosztották ki gyanútlan áldozatukat szerte az országban.

Gosztonyi Miklós

Az ítéletet dr. Király Bettina ismertette. Jobbra dr. Monostori Zoltán ügyész, balra az ügyvédek: dr. Horváth Bertalan, dr. Buzsik Mónika és dr. Hajdu Zsófia

Forrás: Kisalföld

Idős nénikre „utaztak” azok a bűnözők, akik vízműveseknek adták ki magukat, s harminckilenc esetben fosztották ki gyanútlan áldozatukat. Az elsőrendű vádlott 14 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést kapott. Fellebbezett az ítélet ellen.

A Soproni Járásbíróság bírója, dr. Király Réka ítélethirdetésében hosszú percekig sorolta fel azok nevét, illetve az örökösöket, akik kártérítésre jogosultak az elítéltektől. Ugyanis a harminckilenc kifosztott ember közül négyen időközben elhunytak.

A több mint tízmillió forintos zsákmány pár tíz- vagy százezer forint, de esetenként milliós tételek sorából állt. Hogy aztán a veszteségből mit látnak viszont a károsultak, azt csak a jó Isten tudja. A három vádlottból ketten voltak jelen az ítélethirdetéskor. A harmadikat kirendelt ügyvéd képviselte.

– Több mint harmincéves pályafutásom alatt ilyen erkölcsileg elítélendő, egyedülálló időseket pénzüktől gátlástalanul megfosztó bűnözőkkel még nem találkoztam. A trió 2017 novemberétől 2018 májusig követte el a bűncselekményeket – mondta dr. Monostori Zoltán ügyész.

– Az elsőrendű vádlott többszörösen büntetett. Legutóbbi szabadulása óta Ausztriában és Budapesten élt, s osztrák rendszámú BMW-vel társaival bejárta az egész országot. Vízműveseknek adták ki magukat, s ellenőrzés címszóval becsöngettek idős nénikhez Sopronban, Győrben, Komáromban és további tizenkét településen, Szegeden, Egerben is. Drága ragasztót ajánlottak a „feltárt hibák” elhárítására azért, hogy megtudják, hol tartják félretett tartalék pénzüket. Aztán az udvariasan, segítőkészen viselkedő fiatalabbik a konyhában elterelte a figyelmet, miközben társa lenyúlta a szobában pénzt. Arra ügyeltek, hogy egyedül legyen otthonában a néni. Ha látták, többen vannak otthon, azt mondták: azért csöngettek be, mert vízelzárás lesz.

Az utazó bűnözőket csak összehangolt rendőrségi akció­val lehetett „lekapcsolni”, korunk digitális informatikai eszközeinek használatával. Így Sopronban azon a tavalyi májusi napon már tárt karokkal várták őket az egyenruhások, ezért tárgyalta ügyüket a Soproni Járásbíróság. A másodrendű négy év börtönt kapott, ő elfogadta büntetését, míg a távol lévő harmadrendű nevében ügyvédje fellebbezett a 4 év hat hónap börtön ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában