Jogerős ítélet született

2019.10.22. 18:42

Kiszabták a büntetést a férfira, aki 13 autóról lopta le a kerekeket Győrben

A vádlott közel másfél millió forint kárt okozott a sértetteknek.

Győri Törvényszék

Forrás: Pixabay

A Győri Járásbíróság elsőfokú jogerős ítéletében H. G. vádlottat lopás bűntette és más bűncselekmények miatt két év szabadságvesztésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint rendelkezett a polgári jogi igényekről is – közölte lapunkkal a Győri Törvényszék sajtószóvivője.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2018. telén Győrben és környékén – rendszerint éjszaka – tizenhárom parkoló autóról lopta le a kerekeket. A vádlott ezzel közel másfél millió forint kárt okozott a sértetteknek, akik több mint fele lefoglalás útján visszakapta a tulajdonát képező kerekeket, így a káruk megtérült.

Az előkészítő ülés az új büntetőeljárási törvény által bevezetett jogintézmény, amely a tárgyalás előkészítése érdekében tartott nyilvános ülés. Az ülésen ugyanakkor az eljárási törvény által előírt feltételek teljesülése esetén ítélet is hozható. Amennyiben a vádlott a bűnösségét a vádirati tényállással egyezően beismeri és lemond a tárgyalás jogáról, a bíróság ezt a nyilatkozatát végzésével jóváhagyja, további bizonyítást a tényállásra nézve nem vesz fel, majd ítéletet hoz. Ebben az esetben a vádlott a cselekmény elkövetését az előkészítő ülésen elismerte és lemondott a tárgyalás jogáról, ezért a bíróság már csak a büntetés kiszabási körülményeket vizsgálta – áll a közleményben.

A bíróság az ítélet indokolásában rámutatott, hogy a vádlottal szemben az enyhítő körülményeket is figyelembe véve, a kiszabható büntetési tételkeret középmértékétől eltérő tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabására volt lehetőség. A bíróság ebben a körben hangsúlyozta, hogy a vádlott beismerte tettét, az eljárás során megbánó magatartást tanúsított, továbbá az okozott károk nagymértékben megtérültek. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a vádlott egészségi állapota jelentősen megromlott, illetve elnehezült anyagi körülmények között él, amelyeket szintén figyelembe kellett venni a büntetés kiszabásakor.

A döntés a kiszabott büntetés tekintetében jogerős.

Az előkészítő ülés intézményéről bővebb információ ezen a linken érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában