Beszédes számok

2019.09.25. 12:36

Kiderült, hányan mobiloznak vezetés közben a megye útjain

Eláruljuk azt is, milyen büntetésre számíthat, aki vezetés közben mobilozik.

kisalfold.hu

"Figyelem az útra" összehangolt közúti ellenőrzést tartott a rendőrség egy héten át.

Forrás: police.hu

Az utóbbi időben megszaporodtak a vezetés közbeni mobilozás miatt történt balesetek. Rettentően veszélyes nem csak a sofőrre nézve, hanem a forgalomban közlekedőkre is, ha menet közben nem az utat, hanem a telefonunkat figyeljük, akár egy „like” nyomás vagy egy email olvasás erejéig is.

2019. szeptember 16 és 22 között megyénkben is kiemelten foglalkozott a témával a rendőrség.

Minden 9. sofőr mobilozik vezetés közben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a TISPOL akció keretében, a megye illetékességi területén 831 gépjárművezetőt ellenőrzött szemrevételezéssel, 223 sofőr ellen indítottak eljárást különböző jogsértések okán: 50 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, míg 92 esetben kézben tartott mobiltelefon-használat volt a jogsértés.

Az országos összesítés alapján, 20687 ellenőrzött gépjárművezetőből 4307, azaz több mint ötöde ellen indult eljárás különböző jogsértések okán.

Milyen büntetésre számíthat, aki vezetés közben mobilozik?

A kézben tartott és használt mobiltelefon esetében a hatóság 10.000 forint – 20.000 forint pénzbírságot szab ki és 3 büntetőpont is jár érte.

A rendőrség továbbra is felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy járművezetés közben tartózkodjanak minden figyelemelvonó tevékenységtől! Maguk, valamint a közlekedés többi résztvevője érdekében tartsák be a közlekedési szabályokat, és türelmesen, egymásra odafigyelve vegyenek részt a közlekedésben!

Hiszen, ne feledjék, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet a közlekedők tehetnek! – olvashatjuk a rendőrség oldalán.

„Figyelemmel az útra” összehangolt közúti ellenőrzést tartott a rendőrség egy héten át.
Fotó: police.hu

 

Bármikor adódhat egy váratlan szituáció: leléphet az útra egy gyalogos, kihajthat elénk egy kerékpáros, hirtelen befékezhet az előttünk haladó jármű és még sorolhatnánk a lehetőségeket. Ha nem tudunk kellő gyorsasággal reagálni az eseményekre – mert az okostelefonunk kijelzőjébe temetjük tekintetünk és nem pillantunk fel időben – már meg is történhet a baj, ami akár végzetes következményekkel is járhat, és tönkretehetjük saját és mások életét. Ne kockáztassunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában