Károkat okozott a szél

2022.12.11. 06:48

Hófúvás várható a Bakonyban - Viharos szél tombolt Győr-Moson-Sopronban - fotók - Cikkünk frissült

Az erős szél és a sok eső miatt riasztották a tűzoltókat országszerte.

kisalfold.hu

Olvasónk fotója

18.45 - Lefagyások az utakon

16.20 - Az erős szél és a sok eső miatt riasztották a tűzoltókat országszerte

Az erős szél és a sok csapadék miatt a tűzoltók segítségére volt szükség országszerte, fák dőltek ki, ágak szakadtak le, pincék teltek meg vízzel. Mogyoróska, Regéc, Háromhuta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken vezetékszakadás miatt átmenetileg szünetelt az áramszolgáltatás - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap az MTI-vel.

A Somogy megyei Inkén, a 61-es főút 169-es kilométerénél fa dőlt az útra, félpályán elzárta a közlekedést.

A Veszprém megyei Zirc határában egy fa dőlt a sínekre.

Pécsett, a Magyarürögi út elején, illetve Villánykövesden, a Villányi út mentén szintén az útra kidőlt fák akadályozták a haladást.
Pest megyében Pilisvörösváron és Versegen várták kidőlt fák miatt a tűzoltók segítségét.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bodrogolasziban a 37-es főúton dőlt fa egy gépkocsira. Mogyoróska, Regéc, Háromhuta településeken pedig vezetékszakadás miatt átmenetileg szünetelt az áramszolgáltatás.
Hajdú-Bihar megyében a csapadék okozott károkat. A hajdúböszörményi Kolozsvár utcában az árok megtelt vízzel, amelyet szivattyúval távolítottak el. Debrecenben, a Lőtér utcában egy lakóház pincéjében másfél méter magasan állt a víz.
A károk elhárításán folyamatosan dolgoztak a tűzoltók - írták a közleményben.

Vasárnap délután az OKF azt közölte az MTI-vel, hogy csökkent az időjárás okozta károk miatt érkezett segélyhívások száma. A katasztrófavédelem azonban továbbra is arra kéri az útnak indulókat, hogy tájékozódjanak az útviszonyokról és az időjárási körülményekről, valamint használják a katasztrófavédelem ingyenes VÉSZ-applikációját. Ha bajba jutott embert vagy sérült közművezetéket látnak, jelezzék a 112-es segélyhívón - írták.

15.45 - Meteorológia: csapadékrekordot hozott a szombati ciklon

Csapadékrekordot hozott a szombati ciklon - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján vasárnap.

A péntek éjszaka átvonult mediterrán ciklont szombaton egy újabb követte. Ez a ciklon napközben érte el az országot, és vasárnap reggeli távozásáig többfelé okozott kiadós mennyiségű csapadékot - olvasható a met.hu-n.

A Tiszántúlon hullott a legtöbb, Mezőtúr Pusztaperes településrészén, illetve Szarvason 62,3 milliméterrel meg is dőlt a december 10-ére vonatkozó napi csapadékrekord - írták, hozzátéve, a korábbi csúcstartó Murakeresztúr volt, ott még 1976-ban mértek 51,1 milliméter csapadékot.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Budapestet szintén alaposan "megöntözte" a mediterrán ciklon, 27,9 milliméterrel Pestszentimrén új fővárosi napi legmagasabb csapadékrekord született. Az eddigi szélsőérték erre a napra 20,4 milliméter volt, amit Budakeszi erdő állomáson mértek 1946-ban.

14.35 - Várható időjárás hétfő éjfélig

Eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, napközben csak átmenetileg vékonyodhat, szakadozhat, majd az éjszaka második felében nyugat felől határozottan csökken a felhőzet.

Hétfőn az északkeleti megyéket kivéve már gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű.

Vasárnap délután helyenként - elsősorban az északkeleti konvergencia mentén - lehet hózápor, zápor. Éjszaka szórványosan - legnagyobb intenzitással északkeleten havazhat. Hétfőn már csak északkeleten eshet a hó gyengülő intenzitás mellett. Az északi, északnyugati, majd hétfőn a nyugati szelet többfelé erős, az Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben vasárnap viharos lökések kísérik. Kiemelten a Bakonyban hordhatja a havat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -2 és +3 fok között alakul.

11.10 - Pannonhalmán az apátságnál maradt egy kevés hó - olvasónk fotói

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

11.00 - Vihar - Több vasútvonalon fennakadásokra kell számítani

A vasárnap hajnali és délelőtti viharok után több vasútvonalon fennakadásokra kell számítani napközben is - közölte a Mávinform. A vasúttársaság honlapján olvasható tájékoztatás szerint késnek a vonatok a Balatonszentgyörgy-Nagykanizsa szakaszon. Zalaszentjakab és Zalakomár között kidőlt fák miatt a felsővezeték több helyen leszakadt, helyreállításával várhatóan vasárnap délutánra végeznek a szakemberek. Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között pótlóbuszok közlekednek, hosszabb menetidővel. A Tópart IC-k Balatonszentgyörgyről 40-60 perces késéssel indulnak Budapest felé, a pótlóbuszokhoz csatlakoznak.

Jelentős késésekre kell számítani a Győr-Veszprém vonalon is. Zirc és Eplény között fakidőlés miatt áll a forgalom.

A korábbi tájékoztatás szerint a miskolci fővonalon is késnek a szerelvények.

A szlovák vasút a viharos időjárás miatt nem közlekedteti a Hernád IC-ket, vonatpótlást sem biztosít Hidasnémeti és Kassa között - írta a Mávinform.

10.33 - Fa dőlt a sínekre Zircnél

10.00 -  Vihar - Késnek a vonatok a miskolci fővonalon

A viharos időjárás miatt késnek a vonatok a miskolci fővonalon - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján vasárnap reggel. A szél és a felsővezeték jegesedése miatt Miskolc és Szerencs között sebességkorlátozást vezettek be, a Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között a biztosítóberendezés meghibásodása miatt pedig csak egy vágányon közlekednek a vonatok. A korlátozások miatt a miskolci fővonalon 15-25 perccel megnő a menetidő - írták.

7.45 - Olvasónk Kapuvárról azt jelezte, hogy a nagy erejű szél mellett havazik is - fotók

7.05 - Sopron környékén a legerősebb a szél a met.hu reggeli tréképe szerint

Széltérkép

 

6.55 - Viharos szél a megyében - Várható időjárás vasárnap éjfélig

A csapadékzóna vasárnap dél körül kelet felé távozik, majd délután az északkeleti harmadban hózáporok alakulnak ki.

Az északi, északnyugati szél  élénk, éjszakától többfelé erős, vasárnap az Észak-Dunántúlon gyakran viharos lesz.

A legalacsonyabb éjszakai és a legmagasabb nappali hőmérséklet egyaránt -1 és +5 fok között alakul, a déli óráktól már csökken a hőmérséklet.

Korábban - A szombat óta megváltozott időjárási helyzet miatt megnőtt a tűzoltói beavatkozások száma hazánkban  - közölte a katasztrófavédelem vasárnap reggel.

Vasárnap reggel hat órakor közel húsz helyre várták a tűzoltók segítségét országszerte a szeles időjárás miatt útra dőlt fák eltávolítása, vagy éppen a nagy mennyiségben lehullott csapadék okozta károk miatt.

A Zala megyei Inke település végén, a 61-es főút 169-es kilométerszelvényénél fa dőlt az útra, amely félpályán elzárja a közlekedést. Baranya megyében is hasonló a helyzet; Pécsett, a Magyarürögi út elején, illetve Villánykövesden, a Villányi út mentén szintén az útra kidőlt fák akadályozzák a továbbhaladást. Pest megyében Pilisvörösvárra, a Bécsi útra, valamint Versegre, a Kökényesi utcához várják kidőlt fák miatt a tűzoltók segítségét. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bodrogolasziban a 37-es főúton dőlt egy fa egy gépkocsira, amelynek kitört a szélvédője az eset miatt. Hajdú-Bihar megyében a csapadék okozott károkat. A hajdúböszörményi Kolozsvár utcában megtelt vízzel az árok, szivattyúval távolítják el a városi hivatásos tűzoltók a vízmennyiséget. Debrecenben, a Lőtér utcában egy lakóház pincéjében másfél méter magasan áll a víz, a tűzoltók segítségét kérték eltávolításához.

Az egységek folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, amint befejezték a munkálatokat, indulnak a következő helyszínre - olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

A meteorológiai szolgálat riasztása

Szél - met.hu

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig

Az intenzív eső fokozatosan kelet, északkelete felé visszaszorul. Ott a reggeli, délelőtti órákban még további 10-15 mm eshet.

Északkeleten, az Észak-Alföldön reggel már több helyen is havazásba válthat a csapadékforma. Lepel-6 cm, Borsod északi részén, illetve a hegyekben ugyanakkor 8-10 cm-t meghaladó hó is hullhat. A reggeli órákban a Zemplén térségében a kezdeti esetleges intenzív ónos esőt mindenhol havazás váltja fel. A hegyekben az addig lerakódó jég a viharos északkeleti széllel együtt ugyanakkor fakidőlésekhez vezethet. Az Alföld középső és keleti részén, illetve az Északi-középhegységben napközben és este is számítani lehet gyengébb intenzitású havazásra, hózáporokra, melyekből főként az esti óráktól várható, hogy helyenként több cm hó is megmarad.

Sárga riasztás

A Dunántúlon, illetve északkeleten (Észak-Alföld, Zemplén) a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70-75 km/h-t, majd a déli óráktól fokozatosan veszít erejéből a szél. A Dunántúli-középhegységben, illetve Borsod-Zemplén térségében a szél hordhatja a havat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában