Tipp

2022.06.30. 15:39

35 fokos kánikula idején menedéket ad a Bakony - akár 5–6 fokkal hűvösebb van az erdőkben

Az év egyik legforróbb hetében van részünk. A kánikula elől mentsvárat biztosítanak az erdők, a folyópartok. Érdemes tehát az izzó városból a természetbe indulni, ám arra figyeljünk, hogy jelentős szintemelkedéseket ne vállaljunk kánikula idején.

Szeghalmi Balázs

Amikor útnak indulunk az erdőbe, figyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű víz. Fotó: Kisalföld-archívum (Csapó Balázs)

Százméterenként egy fokkal csökken a hőmérő higanyszála

„Jelen állás szerint pénteken tetőzhet a meleg. A hét utolsó munkanapján Győr-Moson-Sopron megyében 33–35 Celsius-fok közötti értékeket mérünk majd” – kezdte Vaskó András. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: szombaton valamelyest enyhül a hőség.

„Kánikula idején a bakonyi és a vértesi erdőkben, kirándulóhelyeken akár 5–6 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint a településeken. Százméterenként egy fokkal csökken a hőmérő higanyszála, vagyis 500–600 méteres magaslaton már jóval kevésbé viseli meg az ember szervezetét a meleg. Az árnyékot adó nagy fák alatt a hőérzetünk az említett 5–6 foknál is jobb lehet” – tudtuk meg Vaskó Andrástól.

„Menekülés” a természetbe

„Messze a lakott területektől, a zárt erdők, patakvölgyek üdítően hűvösek a kánikula idején” – mondta Csuka István. A Győri Vasutas Természetjáró Egyesület elnöke szerint arra érdemes figyelni, hogy ha a természetbe „menekülünk” a hőség elől, akkor nagy szint- emelkedéseket ne tervezzünk be a forró napokban.

„A Cuha-völgyben ilyentájt általában kevés a víz, a patak medre azonban nedves marad, ezért itt hűvösebbnek érezzük a levegőt. Bakonybél környékén is érdemes barangolni az erdőkben, akár a helyi Gyilkos-tóig. A Kőris- és Kab-hegy környékén szintén sok, fákkal védett ösvény akad, mint ahogy Véneknél, Gönyűnél az Öreg-Duna melletti vízpart is frissíti az embert. Akik a Balatonnál nyaralnak, ők is találnak túrautakat pár kilométerre a parttól, különösen Balatongyörök és Vonyarcvashegy környékén. Rövid gyaloglás után még a fürdés is jobban esik a melegben” – búcsúzott Csuka István.

Csuka István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában