időjárás

2021.11.25. 16:18

Pénteken végleg megérkezik a tél – Győr-Moson-Sopron megyében várhatóan hó is fog esni – videó, térkép

Éjszaka nyugat felől fokozatosan megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, így pénteken a nap nagyobb részében túlnyomóan borult időre számíthatunk. Ez csak a kezdet lesz szűkebb pátriánkban.

kisalfold.hu

20211014 Bánkút fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Havazás riport.

Forrás: MW-archívum

Fotó: Vajda János

Várható időjárás péntek éjfélig

Éjszaka néhol már eshet, majd a hajnali órákban délnyugat felől egy masszív csapadékzóna érkezik, amely csak lassan vonul észak felé. A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás. Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat.

A délkeleti szél éjszaka a Nyugat-Dunántúlon, holnap napközben egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira fordul. Élénk, helyenként erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 1 és 10 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre – írja a Met.hu.

Éjszaka fagypont alá süllyed a hőmérséklet, ködös idő, holnaptól csapadék is nehezítheti a közlekedést. A téliessé váló időjárás miatt az útviszonyok is változnak és sajnos a balesetek is gyakoribbak – a Megyei Katasztrófavédelem is.

Vigyázzunk egymásra az utakon!

Megcsúszott az úton, fának ütközött, majd tetejére borult csütörtökön kora reggel egy személygépkocsi a Rábacsanakot és Szanyt összekötő út 24-es kilométerszelvényénél. A járműben csak a vezetője utazott, aki beszorult. A csornai hivatásos tűzoltók feszítővágó és feszítőhenger segítségével szabadították ki a sofőrt és átadták a mentőknek. Könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

A csapadék halmazállapota változhat, egyre gyakrabban fagypont alatt maradhat a hőmérséklet, előfordulhatnak ködös területek is. Csökken a látótávolság, az úton lévő hó, vagy az úttestre lecsapódó nedvesség fagypont alatti hőmérsékletnél csúszóssá teszi az utak burkolatát.

A katvéd jó tanácsai

  • A jeges úton a féktávolság tovább nő és csökken a jármű kormányozhatósága.
  • A téli csapadék – a hó, a havas eső, az ónos eső – a közlekedés során mindenki számára rejteget veszélyeket.
  • Csak kifogástalan műszaki állapotú, a téli időjárásra felkészített gépjárművel induljanak útnak (téli gumi, fagyálló folyadék).
  • A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a jégtől, a párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen.
  • Javasoljuk, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, tekintettel az esetleges ködös, esős, lefagyott útszakaszokra.
  • A téli időszakban a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata.
  • A gépjárművek üzemanyag tartályát töltsék fel, gondoskodjanak tartalék üzemanyagról is.
  • A gépjárműben ha hosszabb útra indulnak, legyen takaró, forró tea, feltöltött mobil telefon.
  • Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról ide kattintva, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján olvashatnak.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában