Helyi időjárás

2018.02.06. 14:04

Elmarad a nagy havazás, mediterrán ciklon rombolja az OMSZ hitelességét

Térképeken próbálják magyarázni a bizonyítványt. :)

Meglehetősen szórakoztató posztban tudatta az OMSZ, hogy mégsem jön a beígért nagy havazás. 


Idézzük:


˝Mediterrán ciklon rombolja a hitelességünket...


A múlt hét második felében már beharangoztuk, hogy ezen a szerdán komolyabb havazás is lehet az országban, és akár síkvidéken is kialakulhat egy vastagabb hóréteg.


Sajnos a mediterrán ciklonok mozgása - amelyből ezt a havat is vártuk - az utolsó pillanatig bizonytalan. Az ECMWF modell részéről már az is nagy eredmény, hogy 6-7 nap távlatából ilyen pontosan szimulálni tudja a légörvény létrejöttét és mozgását.


A csatolt két térképen próbáljuk magyarázni a bizonyítványunkat, és bemutatni, mire alapoztuk kilátásainkat egy jó kis havazásra a múlt héten.


Az első képen egy február elsejei modellfutást láthatunk, az e hét szerda déli időpontra. A ciklon középpontja ekkorra már áthaladt volna a Kárpát-medencén, hátoldalán pedig havazással hideg levegő zúdulna térségünkbe.


Csakhogy... ahogy telt az idő, az újabb modellfutások a ciklont egyre nyugatabbra, és egyre lassabbnak jelezték előre, a második kép a hatodika reggeli modellfuttatás szerda délre prognosztizált helyzetet ábrázolja. Hazánk a ciklon előoldalán, tehát a meleg oldalon marad, és a légörvény maga jóval lassabban helyeződik át északi irányba. Így több lesz a csapadék, de nagy része eső formájában hullik majd le - kivéve a Nyugat-Dunántúl térségét!


A posztban a térképek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában