Helyi időjárás

2017.07.04. 09:00

Hőségnaprekordot hozott az idei június

Győr-Moson-Sopron. A meteorológiában akkor beszélnek hőségnapról, ha a maximum-hőmérséklet meghaladja a 30 fokot. A sokévi átlag szerint Győrben négyszer, Sopronban háromszor fordul elő ilyen júniusban, idén azonban ennek a többszörösét jegyezték fel - tudtuk meg Kiss Mártontól, a sopron-kurucdombi meteorológiai szolgálat vezetőjétől.

Csupán egyszer volt forróbb az esztendő hatodik hónapja az ideinél


Idén júniusban Győrben 13 hőségnapot jegyeztek fel, amivel a 2007-es rekord dőlt meg, míg a soproni 12-es szám a 2003-as és a 2007-es csúcs beállítását jelenti.


Egy-egy adatról önmagában nehéz megmondani, hogy a melegedés jele, mindenesetre beszédes tény, hogy a legtöbb hőségnapot hozott júniusok toplistáján kizárólag 2000-es évek szerepelnek. A nyári napokból – amikor a maximum-hőmérséklet 25 fok felett alakul – Sopronban 25-öt, Győrben 26-ot regisztráltak. Mindkettő kiemelkedő érték, de nem rekord: a 2003-as és a 2007-es június ebből a szempontból megelőzte az ideit.

Hasonló a helyzet a múlt hónap átlaghőmérsékletével, amely a térségben több mint három fokkal haladta meg a sokévi átlagot. 


Mind a győri, mind a soproni a második legmagasabb érték a meteorológiai feljegyzések rendelkezésre állása óta, egyedül 2003-ban volt forróbb az esztendő hatodik hónapja. Az élmezőnyben itt is egy kivétellel kettessel kezdődő évek sorjáznak. 


A magunk mögött hagyott június ugyan aszályosnak bizonyult, de az utolsó egy hét kozmetikázta az adatokat. A kisalföldi megyeszékhelyen hullott a legkevesebb, 30,4 milliméter csapadék, míg Rábatamásiban a legtöbb, 67,4 milliméter. Sopronban 56,8-et jegyeztek fel. Mindegyik adat elmarad a sokévi átlagtól. A kevés felhőnek köszönhetően a nap mintegy ötödével sütött többet a megszokottnál, Sopronban 283,8 órát. Az alpokaljai városban ez volt a 6. legnaposabb június.


Egyre melegebb lesz

A héten újabb hőséghullámra nem kell számítani – tudtuk meg Jenki Szilvia meteorológustól, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától. A szakember elmondta: ma még a sokévi átlagnak megfelelően 27 fok körül alakul a délutáni csúcshőmérséklet, majd vasárnapig jellemzően 29–30 fok várható. A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják meg, amelyekből néhol futó zápor előfordulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában