2025.07.01. 18:54
Finomabb az az étel, aminek ismerjük a származását
Ha egészséges, biztonságos helyről származó terméket szeretnénk fogyasztani, a közeli kistermelőket keressük. Kedden Tényőn a helyi gazdaságok munkáját segítő rendezvényt szerveztek.
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége a Kislépték Egyesülettel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen rendezte meg a Fókuszban a vidék című szakmai rendezvénysorozatának következő programját kedden a tényői Szent István Kultúrházban. Helyi gazdaságok működtetői, polgármesterek látogattak el a rendezvényre.

Fotó: Barki Andrea
A helyi gazdaságok összefogását támogatják
– Ez egy rendezvénysorozat harmadik állomása. Tavaly országszerte szerveztünk hasonló rendezvényeket azzal a céllal, hogy a vidéki kistermelők helyben, a működési területükön legközelebb kaphassanak információkat előrehaladásuk érdekében. A tényői rendezvény célja, hogy részletes tájékoztatást nyújtson a megjelent Rövid Ellátási Láncok (REL) fejlesztésének támogatása című pályázatról, emellett bemutassa a kistermelői élelmiszer-előállítás gyakorlati tudnivalóit, részletezve a higiénia, a jelölés, az értékesítés és a marketing tevékenységek fontosságát a kis léptékű élelmiszer-előállítók körében – mondta el Székely Rita a házigazda Tényő polgármestere.
Térségünkben még nem alakult meg ilyen REL szervezet, bár vannak már olyan kezdeményezések, amelyek összefogják a termelőket, de nem indultak ezen a pályázaton.
Napjainkban az Európai Unió országaiban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi gazdaságok, a helyi termékek, melyek által a tudatos vásárlás és a minőségi élelmiszerek beszerzése és fogyasztása a mindennapok részévé válhat. A helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. Így alakul ki az úgynevezett rövid ellátási lánc (REL).
- Lényege, hogy közvetlenül a termelőtől,
- vagy minimális köztes szereplő bevonásával
- jutunk hozzá a minőségi élelmiszerekhez,
- így hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó termékeket vásárolunk a család asztalára.
Tószegi Orsolya az EMVA agrárfejlesztési referense a szakmai napon a pályázatról elmondta, hogy 1,6 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg. Az 1-2. szakasz már lezárult, de lehet készülni a 2026. januárjában újra megnyíló lehetőségre, amelyen 70 millió forintot lehet igényelni. Ennek egyik része 100 százalékos támogatási intenzitású, ami az együttműködések kialakítására vagy a REL működtetésére szól. Pályázni legalább négytagú konzorciummal lehet, a tagok felének mezőgazdasági termelőnek kell lennie. A támogatásból épületek bérlését, kialakítását, felújítást is finanszírozzák, illetve azt, hogy a termények hogyan tudnak eljutni a fogyasztóhoz. Nagyon jó az is, hogy előleget is igénybe lehet venni.
Kiemelt figyelmet kaptak a Magyar Falu Program kiírásai. A program olyan fejlesztések megvalósítását segíti, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára a kistelepüléseket. A program célja a kistelepülések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása. A tájékoztatás kitér arra is, hogy mely pályázatok vonatkoznak az egyéni vállalkozókra, szövetkezetekre, egyesületekre, alapítványokra, gazdasági társaságokra, és melyek a települési önkormányzatokra.
A szakmai napon sok termelő mutatta meg kínálatát

Fotó: Barki Andrea
Bogdányi Marcsi evangélikus egyetemi lelkész, aki a Széchenyi István Egyetemen mentálhigiénés szakemberként dolgozik, szabad idejében sok mindennel foglalkozik, többek között kézműves termékeket készít. – Hobbiként kézimunkázom, újrafelhasználható termékeket készítek, amelyek moshatóak és a nylonzacskót, fóliát, folpackot váltják ki elsősorban. Kenyeres zsákok, uzsonna csomagolók, mindennapi textiliák amellyekkel a szemét mennyiségét szeretnénk csökkenteni. Hat éve kezdtem, nálunk otthon már csak a kukába való zacskó nylon, az is lebomló. A Kisalföldi kosárban lehet tőlem rendelni illetve a tűvé teszem oldalon.

Fotó: Barki Andrea
Az Életkert, Körmendiné Apostol Judit Tényőről hozta el a termékeit. – Élettel teli lekvárokat különleges ízesítéssel készítek, fermentálok, elsősorban gyümölcsöt üdítőnek, ami rendkívül egészséges. Vannak zöldségkrémjeim, pestóim és fűszer és virág szárítmányaim. Állandóan ott vagyok a Szigetközi szatyor rendezvényein és a környéken vásározok.

Fotó: Barki Andrea
– Bodonhelyről Kati mama konyhája mindenmentes lekvárokat hozott, ezek gyümölcspépek, szószok,mártások, csatnik. Idei újításom a gyümölcsös és zöldséges granola, ami szintén nem tartalmaz cukrot. Virágmézzel dolgozunk, kiváló termék díjat kaptunk rá. Az egészséges táplálkozást hirdetjük továbbra is. – mondta el Pataki Katalin.

Fotó: Barki Andrea
– A csíkvándi önkormányzatnak van egy feldolgozó üzeme, amit közfoglalkoztatásban működtetünk. Van egy kertészetünk és egy feldolgozó üzemünk. Közel 30 féle termék készül az üzemben, lekvárok, savanyúságok, befőttek, mellette fűszerpaprikát, fokhagymát, vöröshagymát termelünk, amit saját magunk dolgozunk fel – mondta el Kozma Tibor polgármester.

Fotó: Barki Andrea
– A Füles Családi Méhészet méhéi gyönyörű természeti környezetben, Tényő mézet ontó, árnyas akácosai alatt bújnak meg. – A méz termelésénél maximálisan odafigyelünk arra, hogy csakis 100 százalékos tisztaságú aranyló mézet pörgessünk és kínáljuk mindazoknak akik a természet adta legtermészetesebb immunerősítőjét a mézet választják szervezetük támogatására – mondta el Fülesné Bízó Henriett Mónika, aki családi gazdaságuk idénygyümölcsit is rendszeresen kínálja, az epret, a dinnyét, és újabban áfonyát és friss zöldségeket, szóval megvalósítja a rövid ellátási láncot.

Fotó: Barki Andrea
A Pannonhalma Provence Levendula termékeiből Gyimesi Barbara és Valiczkó Tamás hozott ízelítőt. A különféle mézek és illóolajok közül is kiemelkedik talán az a méz, amit Tamás szorgos méhecskéi Barbi levendula ültetvényéről hordtak. Az igazi különlegesség megmutatja, hogyan működik együtt minden területen a gazdaság és a két szakember.

Fotó: Barki Andrea