2025.06.21. 16:04
Miért drága a gyümölcs? - Podcastunkból minden kérdésre választ kap
A szedd magad lehet a kiút a drága gyümölcsök tengeréből. Erről is beszélt a Kisalföld poscast műsorában Nagy Szabolcs. Rengeteg összetevős, hogy miért annyi a gyümölcs ára amennyi, de ha már megfizetjük, legalább olyan legyen, amelyre gyermekkorunkból emlékszünk. Mit tehetünk? A beszélgetésből kiderül.
- Sem a termelők, sem a fogyasztók nem számíthatnak jó idényre gyümölcsfronton, miután áprilisban az utóbbi ötven év legkeményebb fagykára következett be - súlyos kilátásokról számolt be még korábban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke. - Kajszibarack, őszibarack és cseresznye tekintetében már rendelkezünk termésprognózissal, 80-90 százalék között van a terméskiesés mértéke, tehát ebből a három gyümölcsfajból nyomokban fog létezni hazai termés idén. Sőt, a hiány miatt a gyümölcs ára emelkedni fog - mondta. Részben ezért drága a gyümölcs?

Gyümölcs ára sok összetevős
Hasonló országos helyzetről számolt be lapunknak podcast műsorunkban Nagy Szabolcs győri őstermelő, a Nagy Család Gyümölcsösének tulajdonosa. Többek között arról is faggattuk, miért drágább évről évre a gyümölcs. Mint elmondta, a gyümölcsök ára számos tényezőtől függ, ezért is lehet, hogy régiónkban és Győr-Moson-Sopronban kedvezőbbek az árak mint az ország más területein.
- Mi szerencsésebbek vagyunk, ugyanis minket nem ért olyan mértékben a tavaszi fagy, így bőséges a termés a cseresznye és a meggy tekintetében is. Sőt még sárgabarack is lesz idén - mondta.

A kérdésekre itt a válasz
Nagy Szabolcstól megtudtuk, hogy a gyümölcsárak emelkedése többek között attól függ, mekkora az adott év termésmennyisége és minősége, illetve mennyi és milyen minőségű tápanyagpótlást kapott az ültetvény. Ehhez jönnek még a védekezési költségek az egyes gombák vagy kártevők ellen. Az sem mindegy, hogy a kedvencünket a boltok polcairól, a kereskedőktől, vagy magunk által szüretelt szedd magad kertekben szerezzük be. Hiszen a haszon mellett a szedők árát és adott esetben a fóliában érett gyümölcsök költségét is ki kell gazdálkodni, nem beszélve az öntözésről.
Nagy Szabolcs őstermelő szerint a „szedd magad” lehet a kiút, de az ízek, amiket gyerekkorunkból ismerünk, már alig lelhetők fel a boltok polcain. Ha így folytatjuk, a gyümölcs ma már nemcsak élelmiszer, hanem luxustermék is lett.
Hallgasd meg podcastunkat:
kisalfold.hu podcast
- A győri útépítők 60-70 fokban dolgoznak a hőségben - podcast
- A tudásátadás a hitvallása része: A Szent László díjas dr. Lanczendorfer Zsuzsanna
- Királynő a szerkesztőségben: Végvári Janka elárulta, kitől örökölte koronát érő szépségét - podcast
- A legendás Dakarra készül a győri terepjárós
- Podcast: Nem csak érmeket, élményeket is gyűjtenek!