2025.03.20. 18:17
Fellebbentjük a fátylat a méhek titkos életéről - galéria, videó
Ébredezik a természet. Ha jó idő van, a télen a kaptárukban áttelelő méhek is kinéznek, indulhatnak-e végre a munkájukat végezni, a gyümölcsfákat beporozni, friss virágport gyűjteni a család számára. A méhek titokzatos életéről, amit kevesen ismernek, egy pannonhalmi portán beszélgettünk Valiczkó Tamás méhésszel.
A pannonhalmi méhész, Valiczkó Tamás édesapja, Valiczkó Lajos 1985-ben kezdett el méhészkedni. Tamás gyerekként már ott sürgölődött a méhek körül. Névjegyén is az a kép látható, ahogy édesapjával kaptárakat készítenek. Apáról fiúra szállt a tudás, majd a fiú a hagyományokat megőrizve továbbfejlesztette az örökséget.

Fotó: Valiczkó Tamás
Mindent saját kezűleg, nagyon gondosan készített apa és fia. Azt a mézet is, amiért évek hosszú során visszatérnek a vásárlók, mert igényességet, emberi szót, alapos információt kapnak a termékekről. Mintha csak saját családtagjaiknak ajánlanák.
A pannonhalmi méhésznél, Valiczkó Tamásnál jártunk
Fotók: Molcsányi MátéEz azóta sincs másként, Tamás amellett, hogy a méhekkel foglalkozik, mindent saját maga készít, amire a méhészkedéshez szükség van. A méhek otthonát, a kaptárokat, a szobáikat, azaz a kereteket, amelyekben a műlép van, amibe a méhek a belehordják a nektárt és a virágport, de a raktárt, a pörgető helyiséget is saját kezűleg készítette.

Fotó: Molcsányi Máté
Tamás az építőiparban dolgozott szerkezetlakatosként, de most már a fával jobban szeret dolgozni. Évek alatt úgy felfejlesztette a méhészetet, hogy abból tudjon megélni, így már főállású méhész. Édesapja 82 évesen is még tevékenykedik, 9 családot lát el, Tamásnak most mintegy 100 méhcsaládja van, de volt már hogy 280 méhcsalád is gyűjtötte a mézet neki, amíg rentábilis volt a méztermelés. Sajnos az utóbbi időben nagyon sok innovációra van szükség a sok munka mellett, hogy meg lehessen ebből élni. Családjaival egész nyáron oda vándorol, ahol virágzó, mézelő növényeket találnak.

Fotó: Molcsányi Máté
A méhek mindenek előtt
– Évekig itt, Pannonhalmán voltak a méhek, de el kellett költöztetni őket az intenzív mezőgazdaság, a túl sok vegyszerezés miatt. Most Bábolna határában vannak, egy nyárfás-akácos részen telelnek. Ott tavasszal nagyon jól indulnak a füzeken, a patakparton kiváló virágpor és nektárforrás tárul eléjük és viszonylag távol vagyunk az intenzív mezőgazdaságtól. Onnan egészségesen tudnak indulni tavasszal a méhek –árulta el Tamás, miért csak néhány kaptár van a pannonhalmi telepén. Azoknak is meg van persze a feladatuk. Gyakran tartanak bemutatót a gyerekeknek, hogy lássák, hogyan élnek, mit csinálnak, és megtanulják azt is, milyen fontos, nélkülözhetetlen feladatuk van ezeknek az apró, ám annál szorgalmasabb kis élőlényeknek a természet rendjében.
Tamás az egész környéket bejárja az év során dolgozóival:
- Mezőörs, Pér környékén repcével kezdenek, majd
- a vértesi erdőkben akácmézet gyűjtenek,
- ott van gyalogakác is, ami ha nem fagy el, egy nagyon zamatos vegyes mézet ad.
- Mennek facéliára,
- mustárra,
- olajretekre, aztán
- a Lővérekben szelídgesztenye mézet gyűjtenek a méhecskék. Ez a méz nagyon kedvelt, sok jótékony hatása van.
- A környéken napraforgóról tudnak hordani, majd
- a Vértesben a nyárfák alatt szolidágó, azaz aranyvessző várja őket, bár ez utóbbi már nem úgy működik mint régen, amikor szinte a beteleléshez szükséges élelmet biztosította a méheknek. A szárazság miatt szinte elenyésző nektárt ad.

Fotó: Molcsányi Máté
– Virágporral is foglalkozunk, mert egyre többen keresik. Fajtánként szedjük aztán szárítjuk. Nagyon szeretem úgy bemutatni a standunkon, hogy egy színű a virágpor – mesélt egyik szenvedélyéről Tamás. – A virágporral nagyon jól tudjuk pótolni a vitaminokat, aminosavakat és ezek természetes formában vannak jelen a virágporban. Az ajánlás szerint tejsavval vagy gyümölcssavval együtt kell fogyasztani, így hatékonyabban tudja feldolgozni a szervezet. Az emberek egyre tudatosabbak, sokat olvasnak az egészséges élelmiszerekről ezért egyre többen keresik – mondta Tamás, aki propoliszt is termel. Ez egy egy olyan ragacsos anyag, amit a növények rügyeiről gyűjtenek a méhek, ez az ő természetes antibiotikumuk. Bekenik vele kaptár minden kis rését, a sejteket is ezzel fertőtlenítik. Egy termelő időszakban a kaptárban mintegy 60 000 méhecske dolgozik. A párás, meleg környezeteben a baktériumok melegágya lehetne, de ez a természetes anyag meggátolja a baktériumok elterjedését. Alkoholos oldat formában tinktúrát készítenek belőle, amit vagy mézbe téve, vagy magában is fogyasztani lehet.

Fotó: Molcsányi Máté
Aki ellátogat Pannonhalmán Tamáshoz, egy nagyon nyugalmas, relaxáló helyet talál az amúgy is léleksimogató környezetben.
Egy apiterápiás házikóban lelhet nyugalmat. A fából készült ház padja alatt hét kaptárban, kaptáranként 60 ezer méh zümmög. A kaptárból kiáramló méz, propolisz és virágpor illat, illetve a méhek rezgése gyógyító, idegnyugtató hatású. Kiváló légúti és tüdőbetegségekre, ízületi bántalmakra, tünetekre, de relaxációs lehetőség is, a hajszolt, mindennapi életből ki lehet kapcsolódni benne, szinte megáll az idő.

Fotó: Molcsányi Máté
Gyimesi Barbara pannonhalmi gazdálkodóval, a Pannonhalma Provance megálmodójával közösen fejlesztik a mézkínálatot is. Barbara mentát, levendulát termeszt, az ezzel ízesített mézeik keresettek, ahogy a krémesített napraforgó méz is különleges állagával és ízével fogja meg a kóstolókat.
Végül fény derül a titokra
De mit is csinál ilyenkor a méhész és a méhek?
– Február első hetében serkentő etetést alkalmazunk. Először cukorlepényt kapnak, ami forrásvízből és porcukorból készül. Ehhez adunk tölgyfa kéreg kivonatot, a betegség megelőzése miatt. Ahogy melegszik az idő, kapnak egy fél literes zacskóban híg cukorszörpöt, amiben gyógynövény kivonatok és B vitamin is van, mert a rovaroknak nagyon jót tesz. Addig kapják zacskóban a szörpöt, amíg kint hideg van. Amint melegszenek az éjszakák, a kaptárban kialakított etetőkeretbe kerül a szörp, amivel addig etetjük őket, ameddig a külső nektárforrást nem találnak, mert attól kezdve nem is foglalkoznak ezzel az élelemmel, mert számukra kedvezőbb a természetes forrás. A méhek már 10-12 fokban kilátogatnak a kaptárból nektárt, virágport keresni.

Fotó: Molcsányi Máté