2025.03.29. 18:59
Akik még ősi módon készítenek bort - Győrújbaráti Kézműves Borverseny eredményei – Fotók
Hagyományteremtő céllal rendezi meg minden tavasszal a Győrújbaráti Pincekultúra Közhasznú Egyesület a kézműves borok megmérettetését, ahová elsősorban kistermelők, háztáji szőlősgazdák, hobbi borászok jelentkezését várják. Szombaton kiderült, ki készítette a legjobb fehér, vörös, rozé és tiltott bort a Győrújbaráti Kézműves Borversenyen.
Az idei Győrújbaráti Kézműves Borversenyre 91 tétellel neveztek a helyi borászok. A fehér bor kategóriában 33 darab, rozé kategóriában 16 darab, vörösből 14, míg a tiltott borok kategóriájában 28 palack került a zsűri elé.

Fotó: Molcsányi Máté
Győrújbaráti Kézműves Borverseny összekovácsolja a művelőket
- A rendezvény nem titkolt célja, hogy a hagyományos módon, kézi munkával, adalékanyagok nélkül, viszont hatalmas lelkesedéssel és odafigyeléssel készült természetes borok megfelelő fórumot kapjanak a megmérettetésre. A mai nagyipari borászat sajnos már jelentősen eltávolodott a borkészítés ősi hagyományaitól, évszázadok vagy évezredek alatt kialakult módszereitől, sok esetben egyszerű termékké silányítva a természet egyik legnagyobb csodáját, a bort - fogalmazott Stuksza Csaba a Győrújbaráti Pincekultúra Egyesület elnöke.
- Fontos, hogy a borkészítés örökbecsű módszerei fent maradjanak, és fontos, hogy összekovácsoljuk annak művelőit, a kézműveseket - tette hozzá.
Borértékelés szájíze
Idén az a megtiszteltetés érte a szervezőket, hogy dr. Nagy István agrárminiszter elfogadta a meghívásukat. A léc azonban minden téren magasan van. A nevezett borok előminősítésen estek át, majd pedig a bírálat során a Hermann Róbert vezette zsűri alaposan végigmustrált minden tételt a minősítés kiadása előtt.
Elmondható, hogy a borértékelés színvonala vetekszik bármilyen borversenyével, csak éppen – és ez nagyon fontos - a szájíz más.
A kategóriák a megszokottak voltak; fehér, rozé, vörös, és persze a tiltott vagy más néven direkttermő-borok. Emellett persze nagy érdeklődéssel várták a narancsborokat, az igazi sillereket (ahogy még nagyapáink készítették), a direkttermő rozékat, az újra-áztatottakat, az amfórásokat… és bármilyen különleges – vagy inkább ősi - módon készített bort.
Akik még ősi módon készítenek bort
Fotók: Molcsányi MátéDíjak:
- 8 oklevél
- 25 bronz
- 42 ezüst
- 16 arany
Kategória győztesek:
Fehér: Németh Károly (Győrújbarát) Pátria
Rozé: Varga Botond (Győrújbarát) Otelló Schiller
Vörös: Borsos Gábor (Kajárpéc) Vörös házasítás
Tiltott: Tóth Árpád (Kajárpéc) Otelló
Győrújbarát legjobb kézműves bora 2025-ben Tibori Judit és Tibori Levente (Győrújbarát) 2024-es évjáratú jégbora lett. Az estét kóstolókkal és finom falatokkal zárták, a jó hangulatról Varga János (Száztagú Cigányzenekar) és bandája gondoskodott.