2025.02.22. 07:20
Családi tragédia után a munka gyógyította lelkét - Nyolcvanféle ízt kínál vásárlóinak Kati mama konyhája Bodonhelyen
Bodonhelyen működik a Kati mama konyhája kistermelői gazdaság, ahol Pataki Katalin kínálja finomságait. Ma már nyolcvanféle íz sorakozik a Kati mama konyhája polcain. A háziasszony életét egy családi tragédia változtatta meg, akkor választotta hivatásának a hobbiját.
Pataki Katalin, a Kati mama konyhája tulajdonosa elégedett ember. Elfogadta nem könnyű sorsát és igyekszik túlélni a tragédiát, mely négy éve érte. Sok vívódás és útkeresés után akkor úgy döntött, számára a munka lesz az igazi, a lelkét gyógyító terápia. A Bodonhelyen élő asszony a hobbiját fejlesztette fel, az lett a főállása. Sokat dolgozott ezért és dolgozik ma is, de eredménye és látszatja is van. A Kati mama konyhája márkanév alatt futó termékek ugyanis már szerte az országban kaphatók. Pataki Katalin otthagyta sikeres karrierjét, és kistermelő lett. Boldogan készíti portékáit, és boldog akkor is, ha ízei elnyerik a vásárlói tetszését.

Kati mama konyhája Bodonhelyen
– Négy évvel ezelőtt váratlanul elvesztettem az idősebbik fiamat. Egyedül maradtam, a padlóra estem, és hiába volt mellettem a kisebbik fiam és a kis unokám, azt hittem, vége van a világnak – idézte fel élete szomorú időszakát Pataki Katalin. – Sokáig kerestem, hogyan lehet ezt túlélni. Aztán megértettem, megtanultam, hogy a dolgok elől nem lehet elbújni. A ránk mért nehézségeket fel kell dolgozni és el kell fogadni, hogy valamiért ennek így kellett történnie. A túlélésnek vannak szabályai, az egyik, hogy az ember foglalja le magát. Én a munkába menekültem. Szenvedélyem volt a sütés, főzés, az volt a boldogságom, ha sokan ültük körbe az asztalt. De ez az asztal üres lett hirtelen. A barátaim biztattak, vigyem piacra, vásárra a süteményeimet, készítményeimet. Egyszer kipróbáltam, és egy új élet kezdődött el a számomra.
Katalint nagyon megérintette a vásárok, piacok, rendezvények világa. „Kinyílt”, beszélgetett, barátságokat kötött és rátalált igazi útjára. Eleinte helyi piacokra ment, később a termelői vásárokban jelent meg, aztán már rendezvényszervezők is keresték és hívták. Egyre több terméket kínált fogyasztóinak, egyre több íz került ki „Kati mama” konyhájából. Kis vállalkozása jelmondata: Élvezzük az ízeket, de ne vigyünk be salak- anyagokat a szervezetünkbe!
– Cukor nélkül készítem a termékeket. Kísérletezem a fűszerekkel, fürjtojásból készítek tésztákat. Ma már nyolcvanféle ízem van,
- szószok,
- mártások,
- csatnik,
- smoothie-k,
- lekvárok, zöldséges,
- gyümölcsös élelmiszerek.
Különösen büszke vagyok a szarvasgombás termékcsaládomra. Idei újításom a gyümölcsös és zöldséges granola, amit áprilisban mutatok be – tette hozzá Pataki Katalin. Az eredmények sem maradnak el. Szombathelyen Az év kiváló terméke díjat vehette át a mézes-áfonyás smoothie elkészítéséért.
A bodonhelyi őstermelő arra is törekszik, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse az egészséges életmódot. Csatlakozott a Pannónia Kincse LEADER Egyesülethez és készül az áprilisi Nyitott Porták rendezvényre. Ekkor termelők mutatják be tevékenységüket, gazdaságukat és kínálnak érdekes programokat az érdeklődőknek. A Kati mama konyhája finomságaihoz tehát termelői vásárokon, fesztiválokon lehet hozzájutni, nyitva áll a bodonhelyi porta, illetve már viszonteladói is vannak a gazdaságnak. Sőt, csomagként is elküldi készítményeit a megrendelőknek.

– Tartósítószert nem használok, hőkezeléssel készül minden. A hagyományokat követem, de kísérletező kedvű vagyok. Az édesítést, ha a termék igényli, almával, fügével oldom meg, de bátran nyúlok a mézekhez is. A kertem tele van gyümölcsfákkal, bogyós gyümölcsökkel. Ötven-hatvanféle biztosan van. Családi gazdaságként működünk, a húgom és fiam segít be. Nagyon szeretek alkotni, kipróbálni recepteket, ez a szenvedélyem, és elmondhatom, hogy a hobbim lett a munkám.
A kistermelő úgy látja, egyre nagyobb az igény mindarra, ami egészséges és ami a hagyományokra épít.
– Az emberek végre elkezdtek mozogni, vágynak a friss levegőre, élvezik a falusi légkört és tudják, elfogadják, hogy az egészséges gazdálkodás eredménye mindaz, amit mi kínálunk nekik. Meg kell tanítani őket táplálkozni, mert sokan még mindig nem tudnak rendesen. Támaszkodjunk a múltra, a hagyományokra, nincs szükség a mesterséges dolgokra – fogalmazta meg érzéseit Pataki Katalin.