Elfeledett egészségmegőrző praktikák

2025.01.26. 13:00

A tündérkertek folyékony aranya - fotók, videó

A tündérkertek folyékony aranyáról, a rég elfeledett magyar gyümölcsecet használat hagyományának újra felfedezéséről beszélgettek az érdeklődők szombaton a felpéci tájházban a Felpécért Alapítvány szervezésében. Az előadó a régi gyümölcsfajták megmentője, a tényői Burkali Gergely a gyümölcsecet készítéséről, használatáról, jóságáról, a mindennapi életünkben betöltött gyakorlati szerepéről beszélt. Hasznos lehet a vírusokkal teli időben.

A gyümölcsecet, s ezen belül kiváltképp az almaecet a feledés homályába veszett hasznos népgyógyászati praktikánk. Fontosságát a múltban túlbecsülni nem lehetett, része volt a hétköznapoknak. Az ecet volt a sebek fertőtlenítőszere, a duzzadt-rovar csípte testrészek borogató szere, a kanalas orvosság, az étrend kiegészítő, a tartósítószer és még megannyi haszna volt.

A gyümölcsecet jótékony hatású lehet ebben az influenzás időben.
A gyümölcsecet jótékony hatású lehet ebben az influenzás időben.
Fotó: Molcsányi Máté

A Tündérkertek folyékony aranya: a gyümölcsecet

– Nagyváthy János nemes, Szala (Zala) vármegye táblabírájától származik az idézet, mely szerint: „Etcet nélkül egy Konyha se lehet el, …” Mára sajnos odáig „szegényedtünk” hogy csupán a boltokban kapható 10-15-20 százalékos ecetet ismerjük, melyet akkor használunk, ha ki akarjuk takarítani a vízforralót, vagy a fürdőszobát – mondta Burkali Gergely

– Nos, a gyümölcsecet ezzel a fajtával köszönőviszonyban sincs. A gyümölcsecet élő szervezet, mely pontosan a magába foglalt életerejével segít rajtunk, és ez túlmutat a folyadék kémhatásánál, melyet az ecetsav kölcsönöz neki. Vegyük alapul az almaecetet, mely általában 3-4 százalékos. A gyógyászati ecet készítésének feltétele a vegyszer-, és műtrágyázástól mentes fától származó gyümölcs. Ez azért fontos, mert kizárólag ez a tápanyagban gazdag, tiszta alapanyag teszi lehetővé az ecetbaktériumok zökkenőmentes fejlődését és munkáját. Tehát olyan közeget kell biztosítsunk az ecetágyunknak, melyben egy évig kell munkálkodjanak, míg elkészülnek a számunkra nélkülözhetetlen remekkel – szögezte le Gergely, aki arról is beszélt, hogy a gyümölcsecet csakúgy, mint az otthon saját kezűleg készített befőttek, lekvárok, nem sorozatgyártott, lelketlen termék, elkészítése nem bonyolult. 

– Kísérletként odahaza házilag magam is sikeresen készítettem el egy 5 literes dunsztosüvegnyi mikrotételt. Ugyanakkor hangsúlyoznom kell, hogy a siker feltétele a tiszta forrás. Ezért is fektetek nagy hangsúlyt a régi gyümölcsfajtákra, melyek szívósak és igénytelenek, s ennek a „ridegtartásnak” a dacára is bőtermők – szögezte le Gergely, aki évek óta módszeresen gyűjti a Sokoró táj régi gyümölcsfáit, hogy megmenthesse az utókornak őket.
 

Ma már sok embert érdekel a természetes ételek készítése. Burkali Gergely szívesen megosztja tudását a gyümölcsecet készítéséről is.
Ma már sok embert érdekel a természetes ételek készítése. Burkali Gergely szívesen megosztja tudását a gyümölcsecet készítéséről is.
Fotó: Molcsányi Máté

Az immunrendszer erősítése

Mára elfeledett legendának számít 

  • a tárkony ecet, mely nélkülözhetetlen része az erdélyi konyháknak, 
  • a Zsivány ecet, melynek segítségével járványokat vészeltek át, 
  • s különféle „ürmös” ecetek, melyek jóságának felfedezésével kapcsolatban a rég elfeledett tudás vizeire evezhetnénk. 

Ezek mind a jéghegy csúcsai, mind emellett elfelejtettük, milyen kiemelkedő gyógyhatással bír a tiszta almaecet. Ennek megtapasztalásához azonban jobban kell becsülnünk az udvarunkban álló öreg Rétes almánkat, Fontos almánkat, Pogácsa almánkat, és a többit is, amelyeket gondatlanságból hagyunk ott rothadni a fa alatt, mert annyit terem, hogy nem tudunk mit kezdeni vele.

 Ezzel szemben tulajdon hálájával, fillérekért válthatná meg tartósan az egészségünket, megelőzve emésztőrendszeri nyavalyáinkat, vérnyomásproblémánkat, érelmeszesedésünket, vagy akár cukorbetegségünket is – beszélt az alma felhasználhatóságáról Gergő, aki saját gyerekein végzett kísérletének eredményéről is beszámolt. Ősz óta három kisfiának, kik olyanok, akár az orgonasípok, tehát eltérő életkorúak, folyamatosan adott naponta egy kiskanál gyümölcsecetet, majd egy kanál gyömbéres mézet. Ennek eredménye az lett, hogy a fiúk egész eddig némi kis náthától eltekintve nem voltak betegek, lett immunrendszerük. 

A gyümölcsecet készítéséről, hasznáról tartott előadást a szakember a Felpéci Tájházban.
A gyümölcsecet készítéséről, hasznáról tartott előadást a szakember a Felpéci Tájházban.
Fotó: Molcsányi Máté

Gergely tehát nem véletlenül beszél mindenhol, ahol csak lehetősége van arról, milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak a kertben termett gyümölcsöknek, fűszer-, és gyógynövényeknek, valamint az abból készült ételeknek. Hisz abban, hogy ezek fogyasztása segíthet a betegségek megelőzésében. Az érdeklődőknek mesélt arról a receptről is mellyel a régi világban a betyárok megválthatták volna életüket. ha közre adják a Lator ecet titkát. De erről majd később számolunk be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában