kisalfold.hu videó

2024.12.29. 14:53

Legyen malacunk! Szerencsét hozhat, ha kismalacot eszünk újévkor - videó

Ha újévkor malacot eszünk, szerencsénk lesz egész évben – tartja a mondás. Az újévi kismalac fogyasztása szerencsét hozhat.

Nem mindegy mit fogyasztunk szilveszterkor és újévkor. Az év utolsó napján búcsúzunk ez előző évtől és izgalommal várjuk, mit hoz a következő esztendő. Mindenki azt szeretné, ha szerencsés lenne, nem véletlen tehát, hogy sok babona, hagyomány kapcsolódik az újév fogadása köré. Ezért jó az újévi kismalac fogyasztása is.

Az újévi kismalac beszerzése nem egyszerű feladat. A győrújbaráti Halász Húsüzletben bőven volt belőle szombaton.
Az újévi kismalac beszerzése nem egyszerű feladat. A győrújbaráti Halász Húsüzletben bőven volt belőle szombaton.
Fotó: Molcsányi Máté

Magyarországon számos szilveszteri babona és hagyomány él, amelyek célja a szerencse, gazdagság és boldogság biztosítása az új évre. Ezek a szokások generációról generációra szállnak, és sok család ma is hűen követi őket. 

Íme néhány a legnépszerűbb magyar szilveszteri babonák közül:

  • Lencse fogyasztása a bőségért: a lencse az egyik legismertebb újévi étel hazánkban. A babona szerint minél több lencsét eszünk szilveszterkor vagy újév első napján, annál több pénzünk lesz az év folyamán, mivel a lencse apró, pénzérmére emlékeztet.
  • Malachús a szerencséért : a malac szimbolikusan előretúrja a szerencsét, így a szilveszteri vacsorán malachúst fogyasztanak azok, akik bőséges és szerencsés új évet szeretnének. A sült malac különösen népszerű fogás ilyenkor.
  • Baromfihús kerülése: szilveszterkor tilos baromfit enni, mert úgy tartják, hogy a csirke vagy pulyka elkaparja a szerencsét, így a következő évben nem várható siker vagy bőség.
  • Takarítási tilalom: az újév első napján nem szabad takarítani, söpörni vagy szemetet kivinni, mert ezzel kisöpörhetjük a házból a szerencsét. Érdemes tehát az év utolsó napján elvégezni a házimunkát, hogy a szerencse az otthonunkban maradjon.
  • Zajkeltés a rossz szellemek elűzésére: éjfélkor sok helyen zajonganak, dudálnak, tűzijátékoznak vagy harangoznak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és minden balszerencsét. Ez a hagyomány a múltból ered, amikor a zajkeltés eszközeivel próbálták távol tartani a rossz energiákat.

Az újévi kismalac fogyasztása szerencsét hozhat

A hagyományok szerint szilveszter éjjelén, illetve az újév első napján megalapozhatjuk a következő év szerencséjét. A legismertebb szerencsehozó étel a sült malac. A húsboltok kínálatában egész évben nem sok malacot lehet találni, ilyenkor szilveszter előtt sem mindenhol kapható. A győri vásárcsarnokban, Koroncón, Győrújbaráton és Ménfőcsanakon üzemelő Halász Húsüzletekben azonban felkészültek a vásárlók érdeklődésére. 

Halász László a malachús mellé elkészítésének titkát is megosztja a vevőkkel.

– A malacot nagyon ritkán keresik, mert drága, közel hatezer forint kilója. Az év során nagyobb családi összejövetelekre, rendezvényekre viszik, akkor előre megrendelik, elkészítése ezért nem nagyon ismert. Nehéz kitalálni, hogy szilveszterkor mennyi fogy belőle, ezért mindig az előző év tapasztalatait veszem figyelembe és rendeléskor 10-20 százalékot rászámolok az előző évi fogyásra, mert évről évre nő a kereslet. Általában el is fogy a megrendelt mennyiség. Többnyire 20 kilogrammos élősúlyú malacokat érdemes levágni, abból mintegy 10-12 kilogramm hús lesz. A malacot félbe, negyedelve adjuk. Azt ajánljuk, hogy 2-3 nappal a sütés előtt érdemes bepácolni, besózni. Egy 2- 2,5 kilogrammos darabot lassú tűzön 140-150 fokon kell sütni akár 4-5 órán át, akkor lesz jó omlós puha – adott tanácsot a malachús elkészítéséhez – Halász László, az üzlet tulajdonosa.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában