Piaci igények

2024.12.10. 08:01

Gondos gazdák, kiváló termékek - Magas polcon a pannonhalmi borok

A Pannonhalmi Történelmi Borvidék neve gondos gazdáinak és kiváló termékeinek köszönhetően ma egyet jelent a megbízható, magas minőségű borokkal. Ez a színvonal különösen elismerésre méltó attól a térségtől, amely hazánk szőlőtermelő területeinek csupán egy százalékát teszi ki. Az évről évre megismételt siker és az erősödő piaci pozíció titkának a Tar és a Cseri pincészeteknél próbáltunk utánajárni.

Tar István borász

Fotó: Csapó Balázs

- A Pannonhalmi Borvidékről fontos tudnunk, hogy több mint tíz évvel ezelőtt – az országban egyedülálló arányban – mintegy hetven százalékban fiatalította meg ültetvényeit – mondta Tar Attila, a tényői központú Tar Pincészet alapítója, szőlősgazdája. – Ezt részben a térség adottságai, részben a piac igényei követelték. A piaci viszonyok, azaz az borfogyasztási igény, az ízlés természetesen folyamatosan változik, így nálunk mostanra a fehér fajták mellett a kék szőlő arányát egyharmadára kellett növelnünk.

A szőlősgazda megjegyezte, hogy a Tar Pincészet mintegy 70 hektáros területén jelenleg tramini, chardonnay, sauvignon blanc, irsai olivér, olasz rizling, illetve kékfrankos, cabernet franc valamint 2021-es telepítésű merlot és rajnai rizling fajtákat termesztenek.

A klímaváltozás a szőlőtőkéknek is kihívást jelent

-Az elmúlt 8-9 „egyszerű” esztendő (az egyszerű jelző itt a szőlőre leselkedő gombafertőzések alacsony szintjét jelöli) után tavaly és idén az augusztusi esőzések miatt különösen oda kellett figyelnünk a peronoszpóra, illetve a lisztharmat megfékezésére – vette át a szót Tar István, a családi vállalkozás borásza.

A borász hozzátette, hogy a gombafertőzés még a virágzás előtt megtámadta a fürtöket. Akiket az elmúlt problémamentes évek kicsit ellustítottak, nem reagáltak időben a betegségekre, így könnyen tönkrement a termésük.

-A klímaváltozás a termelési környezet gyors és szeszélyes időjárás változásit eredményezi, amely nagyban érinti a szőlőgazdálkodást, így ránk is komoly nyomást helyez - folytatta a borász. - Azt gondolom, a felmelegedés most már folyamatos lesz, és lehetséges, hogy egy évtized múlva újra kell gondolnunk a szőlőfajtáinkat. A tartósan meleg időjárás a szőlőszemek cukrosodására ugyan kedvező hatással van, ám a borok vázát jelentő savakra negatívan hat.

-A vegetációs időszakban, a szőlőre leselkedő gombafertőzések előtt egyre gyakoribbak a szőlő rügyfakadása utáni enyhe fagyok, amelyek hatalmas rizikót jelentenek -mondta Cseri Barni, a Cseri Pincészet juniborásza. - A borvidék legmagasabban fekvő szőlőterületei sincsenek 200 méter felett és az alacsonyabban fekvő, valamint a reggeli nap első sugaraiból kimaradó táblák sokszor szenvedtek kisebb-nagyobb fagykárt az utóbbi éveken.    

Továbbra is térség szintű probléma a munkaerőhiány

A szőlőültetvények egész éven át tartó kezelése, gondozása szorgos emberi kezek munkáját is megköveteli. Nem csupán pannonhalmi jelenség, hogy megbízható, elegendő számú emberi munkaerő terén nem túl rózsás a helyzet.

-Nem elég, hogy nehéz embert találni, de sajnos a szőlőművelés és egyáltalán a növénytermesztés hagyománya egyre inkább kezd kikopni a mindennapokból -jegyezte meg Cseri Barni. - Így az esetlegesen rendelkezésre álló munkaerő nem feltétlenül rendelkezik alaptudással, betanításuk egyre nagyobb kihívást jelent.

-Térség szinten probléma a megfelelő munkaerő felkutatása, alkalmazása – mondta Tar Attila. – A nálunk bevált ernyős, illetve dupla ernyős gazdálkodás évi hatszori művelést jelent, amely az emberi kéz komoly igényét, és szinte folyamatos jelenlétét követeli meg. Munkaerőszükségletünket szállás és éves foglalkoztatottság biztosításával rendre erdélyi munkavállalókkal igyekszünk megoldani.

A szőlősgazda megjegyezte, hogy a környékbeli gazdaságokban továbbra is probléma a megfelelő idénymunkások alkalmazása. A szőlőtermesztésben a munkaerőhiány tehát továbbra is létező jelenség, megoldásra váró feladat.    

„Itt bárkiét kóstolhatod, a pannonhalmi bortermelők mindegyike kiváló minőséget produkál. Kevés ilyen borvidék van az országban.”

Borban az újdonság

A magyar borok gyorsan, folyamatosan változó piacát tekintve nagy kereslet mutatkozik az újdonságokra, a friss ízekre. Az illatos, illetve tartalmasabb ízvilágú fajtákat különösen kedvelik a borfogyasztók.    

- A mostani fogyasztói szokások, bortrendek a nagyobb savtartalommal bíró fehér fajták felé mutatnak – folytatta Tar István. – Így mostanra különösen keresett termék lett például a rajnai rizling vagy a sauvignon blanc.

Érdekes jelenség, hogy a rajnai rizling az utóbbi években a borvidék kiemelt fajtája lett. A térség borászatai izgalmasabbnál izgalmasabb ízvilágú rajnai rizlinggel jelentkeznek, így például a Cseri Pincészetnek például nyolcféle, a Pécsinger Szőlőbirtoknak és az Apátsági Pincészetnek két-két kiváló terméke van.

Az elmúlt tíz év a rozé borok előretöréséről szólt, úgy tűnik, ez egy-két évvel ezelőtt csúcsra futott. Továbbra is felfutóban vannak az olyan illatos fajták, mint az irsai olivér, a cserszegi fűszeres, vagy a nagyobb beltartalommal rendelkező sauvignon blanc és királyleányka. Magyarországon nagy általánosságban a vörösborok kevésbé keresettek, ám ezzel együtt a velük támasztott minőségi elvárások magasabbak lettek. Külön érdekesség, hogy a Pannonhalmi Borvidék tekintetében az utóbbi években mégis jelentős igény mutatkozik a vörösbor fajtákra. A fogyasztók borválasztásánál még erősebben dominál az árérzékenység, illetve a világszerte egyre népszerűbb online vásárlás Magyarországon is előtérbe került. Mivel a pannonhalmi borok a megbízható, magas minőséget képviselik, az online kereskedéssel új távlatok nyílhatnak előttük.      

Ez talán a borvidék legmagasabban fekvő területe, a teteje olyan 180m tengerszint felett.
Ez talán a borvidék legmagasabban fekvő területe, a teteje olyan 180m tengerszint felett.

Fejlődni lehet, fejlődni kell

A jelenlegi borpiacnak megfelelni mindenkor tőkeigényes feladat. A Tar Pincészet a térség egyik legmodernebb infrastruktúráját tudhatja magáénak, boraik évről évre a legmagasabb minőséget hozzák.

- A pannonhalmi borászok életét ma az aktuális piaci igények kiszolgálása mellett számos egyéb körülmény, feladat teszi változatossá, izgalmassá - tette hozzá Tar István. – Munkánk gyümölcsére, borainkra mindenkor nagyon büszkék vagyunk és lehetünk. Itt bárkiét kóstolhatod, a pannonhalmi bortermelők mindegyike kiváló minőséget produkál. Kevés ilyen borvidék van az országban.

- A Pannonhalmi Történelmi Borvidék sajátossága, hogy főként családi birtokok foglalkoznak borkészítéssel -fűzte hozzá Cseri Barni. – Ugyan a befektetői borászatok száma elenyésző, ennek ellenére a legtöbb pincészet és szőlőbirtok korszerű technológiákkal tud dolgozni. Minden borász évről évre egyre modernebb technológiákat igyekszik hadrendbe állítani, hogy a fogyasztói igényeket minél jobban ki tudja szolgálni.

Mára a Pannonhalmi Borvidék termékei a kiváló minőséget képviselve valóban magas polcra kerültek, a hagyományos borászat és a modern technológia ötvözésével erősítve jelenlétüket a hazai és nemzetközi borpiacon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában