Gazdasági fórum

2023.05.14. 10:42

Hosszú távra terveznek a cégek Jánossomorján

Új szakaszba lépett az a jánossomorjai önkormányzat által életre hívott gazdasági fórum, amely a kisváros legnagyobb adófizető cégeit tömöríti kilencedik éve. Nemrég a Leier Hungária Kft. jánossomorjai üzeme adott otthont a találkozónak, ahol tizenkét helyi cég képviseltette magát. Felmerült a fórum tematikus folytatásának lehetősége is egy közös fejlesztési stratégia mentén.

Hauptmann Tamás

Háttér a tervekhez. A fórumon részt vevők bíznak abban, hogy Magyarország kiszámítható, biztos közege marad a külföldi tulajdonú vállalatoknak.

Fotó: Hauptmann Tamás

A napokban szervezett gazdasági fórumon több vezető is hangsúlyozta: vállalatuk hosszú távon tervez Jánossomorján, sőt, bővítések, fejlesztések állnak küszöbön. Bíznak abban, hogy Magyarország kiszámítható, biztos közege marad a külföldi tulajdonú vállalatoknak. Felmerült a fórum tematikus folytatása is, ahol az önkormányzattal és a cégekkel közös fejlesztési stratégiát dolgoznának ki tízéves távlatban, reagálva a gazdasági kihívásokra.

Lőrincz György polgármester a város fontos fejlesztéseit és megtakarítási intézkedéseit emelte ki, például az építményadó érintetlenül hagyását. A forrásokra váró, de előkészített állami fejlesztésekre is felhívta a figyelmet: ilyen a Mosonmagyaróvár–Jánossomorja kerékpárút, a várost északról elkerülő út és az öntözőcsatorna építése is.

2015 óta rendez ilyen fórumot a város. A kezdetekben a munkaerő megtartása, a lakás- és bérlakásépítés, a pályaorientáció, az iskolai és óvodai fejlesztések és a helyi közlekedés javítása voltak a cégek által megfogalmazott célok. Ezek mindegyikében komoly sikereket ért el azóta Jánossomorja. Ugyanakkor a munkaerő megtartása és idevonzása továbbra is a térség kulcskérdése.

A Leier Hungária Kft. helyi vezetője, Kudela Ildikó elmondta: a válság megrázta a hazai lakásépítési piacot, így a cég az építőipar más ágaira és az osztrák piacra tud támaszkodni. Azonban a válság ellenére is meg tudták tartani a munkahelyeiket, sőt, több fejlesztést is folytatnak.

Maglódi Zsolt a Zöld Jánossomorja csoport nevében, nagyobb erőfeszítést szorgalmazva felhívta a figyelmet arra, hogy a telephelyek és a kamion­parkolók rendben tartásával megakadályozható, hogy a szél kihordja a szemetet.

Háttér a tervekhez. A fórumon részt vevők bíznak abban, hogy Magyarország kiszámítható, biztos közege marad a külföldi tulajdonú vállalatoknak.
Fotó: Hauptmann Tamás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában