Naponta 50 kilométernyi cső

2023.05.05. 21:20

Csepegtető csövet gyártanak Lébényben újrahasznosított anyagból - videó, fotók

A magyar agrárium nevében mondott köszönetet Nagy István agrárminiszter Lébényben, ahol mezőgazdasági műanyag hulladék felhasználásával kezdődött meg a csepegtető csövek gyártása.

Mészely Réka

Néhány hete kezdődhetett meg a csepegtetőcsövek gyártása, a felvételen Nagy István agrárminiszter és Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője.

  • A Green Jáger Csoport lébényi telephelyén csepegtető csövek gyártását kezdték meg. Naponta 50 kilométernyit tudnak készíteni, mégpedig újrahasznosított, mezőgazdasági műanyag hulladékból. Ezt mutatták be pénteken a meghívottaknak.
  • "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" – idézte az agrárminiszter, aki szerint feladatunk, hogy megőrizzük a jövő nemzedékeinek környezetünket.

– Minden hulladék, ami hozzánk érkezik, termékként hagyja el a lébényi telephelyünket – hangsúlyozta Nagy Lajos, a Green Csoport tulajdonos ügyvezetője, aki három éve talált rá az elhagyott szarvasmarha telepre a kisváros határában. Azóta feszített ütemű projektbe fogtak, melynek az elején tartanak. Dél-Magyarországon és a Kisalföldön száz gyűjtőpontot alakítottak ki, ahová a mezőgazdasági hulladékot várják. Ebből készül az agglomerátum, amiből a cég többféle terméket állít elő, így újonnan csepegtető csöveket is.

– Újabb mérföldkő a magyar agráriumban – így jellemezte a fejlesztést Nagy István agrárminiszter, aki szintén részt vett a gyártósor ünnepélyes átadóján. A tárcavezető köszönetet mondott a cégcsoportnak, hogy olyan innovációval jelentkeztek, ami a magyar mezőgazdaság fenntarthatóságához hozzájárul. Begyűjtői hálózat épült ki, kellő mennyiségű hulladék – hulladékfólia, csepegtető szalag, cső és ehhez hasonló vékony-falú alapanyagok – érkezik be az agglomerátumok előállítására, melyből aztán új termékpaletták állhatnak hadrendbe.

Nemcsak a csepegtető csövek készülnek újrahasznosított anyagból, hanem a kiegészítő eszközök is. – A gazdák véleményére is számítunk, milyen új termékpaletták készüljenek – fűzte hozzá Nagy István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában